ΕΛΛΑΔΑ

Α.Τσίπρας: «Ποτέ δεν υποσχέθηκα στον Ερντογάν ότι θα επιστραφούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί»

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης του πρωθυπουργού χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση.

Σχετικά με την ένταση με την Τουρκία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση και έναν διαφορετικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν καθημερινό φαινόμενο.

«Το πιο κρίσιμο όμως είναι ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης (της Τουρκίας) στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε.

Χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» τη σύλληψη και κράτηση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, χωρίς απόδοση κατηγοριών, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και ερωτηθείς εάν είχε μιλήσει στον Ερντογάν για άμεση επιστροφή των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας κάτι για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».

Όταν ρωτήθηκε αν λέει ψέματα ο Τούρκος ηγέτης, ο πρωθυπουργός, απάντησε: «Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ’ αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν. Του είπα ότι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα» και πως εκτιμά ότι η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Έθεσε δε το ερώτημα, «γιατί ο κ. Ερντογάν δεν το έθεσε μπροστά μου, την επόμενη μέρα», «στην κατ’ ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;» αναφερόμενος στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Αθήνα.

«Μήπως είναι πρόσχημα για να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν ο Ερντογάν ζήτησε τους 8 Τούρκους ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε: «Ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει». Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.