ΔΙΑΦΟΡΑ

Βάζουν ενέχυρο δημόσια περιουσία για την αποπληρωμή των δανεικών – Με κομμένα φτερά στο Euroworking Group

Μια δυσάρεστη έκπληξη κρύβει το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή καθώς οι δανειστές απαιτούν ουσιαστικά να μπει η δημόσια περιουσία ενέχυρο.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτουν τα «Νέα», την υπογραφή του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να έχουν νομική ισχύ οι εγγυήσεις σε όρους δημόσιας περιουσίας οι οποίες έχουν αναληφθεί από το 2015 για την αποπληρωμή του δανείου των 86 δισ. ευρώ, απαιτούν οι δανειστές, την ώρα που οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει μέχρι νεωτέρας για την Ελλάδα.

Τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι την πλήρη εξόφληση των δανεικών από τον ESM, αν το ελληνικό Δημόσιο βρεθεί σε αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών του, η δημόσια περιουσία – και η αξιοποίησή της – κινδυνεύει να περάσει σε ξένα χέρια.

Προς το παρόν, η διαδικασία περιγράφεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ως «τυπική».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει διάταξη νόμου στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, με την οποία θα προβλέπεται η επέκταση της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του 2015 προκειμένου να περιληφθεί στα συμβαλλόμενα μέρη και το Υπερταμείο.

Οπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η σύμβαση δεν επεκτείνεται χρονικά και θα λήξει όπως προβλέπεται στις 20 Αυγούστου, όπως άλλωστε και η διαθεσιμότητα των 86 δισ. ευρώ.

Οι εγγυήσεις σε όρους ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα συνεχίσουν βεβαίως να ισχύουν έως την αποπληρωμή των κεφαλαίων που έχουν ληφθεί, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2060.

Στο μεταξύ, από το Παρίσι όπου συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group, περνάει ο δρόμος της χώρας προς την έξοδο από το Μνημόνιο και τις αγορές.

Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταβάλουν ύστατη προσπάθεια για να προετοιμάσουν την «συνολική λύση» για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αλλιώς το θρίλερ θα παραταθεί και οι αποφάσεις θα μετατεθούν στο επόμενο -και τελευταίο πριν την λήξη του 3ου Μνημονίου- Eurogroup της 12 Ιουλίου.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και, με δεδομένο από χθες πλέον ότι έκδοση ελληνικού ομολόγου πριν το φθινόπωρο δεν θα υπάρξει, η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα που θα βρεθεί εκτός Μνημονίου, αλλά και εκτός αγορών ταυτόχρονα.

Η συνεδρίαση του EWG στο Παρίσι, εκεί όπου έχουν την έδρα τους το ευρωπαϊκό Τμήμα του ΔΝΤ και ο Πόουλ Τόμσεν, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα μίνι – Washington Group, που θα διαπραγματευτεί για την παραμονή ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, περί τις 4.30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ από την Ουάσιγκτον Τζέρι Ράις αναμένεται να ξεκαθαρίσει με τις δηλώσεις του, το τι θα πράξει τελικά το Ταμείο για την Ελλάδα.