ΚΟΣΜΟΣ

Βίασαν ομαδικά ακτιβίστριες κατά του τράφικινγκ στην Ινδία Τις απήγαγαν και τις απείλησαν με όπλο

Θύματα ομαδικού βιασμού έπεσαν πέντε γυναίκες που εργάζονταν σε οργάνωση κατά του τράφικινγκ στην Ινδία. Οι πέντε ακτιβίστριες απήχθησαν μαζί με άλλους τέσσερις ακτιβιστές και τις βίασαν υπό την απειλή όπλου σε χωριό στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για μια πολύ σπάνια υπόθεση, στην οποία άτομα που εργάζονται στην εκστρατεία κατά του τράφικινγκ γίνονται στόχος» σχολίασε εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα στην επίθεση να εμπλέκονται συμμορίες τράφικινγκ και εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες».

Οι γυναίκες εργάζονται για τη φιλανθρωπική οργάνωση Asha Kiran και συμμετείχαν σε θεατρικό δρώμενο που είχε στόχο να ενημερώσει για τις επιπτώσεις της διακίνησης ανθρώπων στο χωριό Κοτσάνγκ της πολιτείας Τζαρκάντ.

Άγνωστοι άνδρες απήγαγαν εννέα ακτιβιστές και τους οδήγησαν στο δάσος, χτύπησαν τους άνδρες και βίασαν τις γυναίκες.

Η οργάνωση Asha Kiran, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαχειρίζεται καταφύγιο για κορίτσια που έχουν σωθεί από το τράφικινγκ στην περιοχή Κούντι της πολιτείας Τζαρκάντ. Περίπου 200 κορίτσια ζουν στο καταφύγιο της οργάνωσης και πολλά εργάζονται ως οικιακές βοηθοί σε μεγάλες πόλεις.

Η Τζαρκάντ είναι μεταξύ των πέντε πολιτειών της Ινδίας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα τράφικινγκ. Οι διακινητές βάζουν στο στόχαστρό τους φτωχά χωριά και να πείθουν ευάλωτες οικογένειες να στείλουν τις κόρες τους στις πόλεις για να εργαστούν.

Ινδοί ακτιβιστές καταδίκασαν την επίθεση. «Ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι συνέβη» σχολίασε ο Ραζίβ Ράνζαν Σίνχα, του δικτύου κατά του τράφικινγκ της πολιτείας Τζαρκάντ. «Είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή γίνονται στόχος και είναι σοκαριστικό».

Στην Ινδία καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων τράφικινγκ τα τελευταία χρόνια. Σχεδόν 2.000 γυναίκες και παιδιά ήταν θύματα το 2016, αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντανακλούν την πραγματικότητα καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται κυρίως στις περιοχές της υπαίθρου και γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικά τα προγράμματα των διάφορων οργανώσεων.