ΚΟΣΜΟΣ

Βατραχάνθρωπος των επιχειρήσεων στα Ίμια στο «τιμόνι» του Τουρκικού Ναυτικού Αυτοεξόριστος δημοσιογράφος αποκαλύπτει το προφίλ του

Προβληματισμό προκαλεί ο νέος διοικητής της Διοίκησης Μεσογείου του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Ερκάν Κιρετστεπέ (Ercan Kireçtepe), σύμφωνα με στοιχεία του μητρώου του που δημοσίευσε πριν περίπου τρεις εβδομάδες ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκιούρτ, στην ιστοσελίδα nordicmonitor.

Υπενθυμίζεται πως χθες έγινε και επίσημος ο διορισμός 127 νέων διοικητών σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και στην Στρατιά Αιγαίου και του «Μπορντό Μπερέ».

Βάσει αυτών των στοιχείων, ο νέος Τούρκος διοικητής ήταν ανάμεσα στους βατραχανθρώπους της περίφημης τουρκικής ομάδας SAT που συμμετείχε στις επιχειρήσεις στα Ίμια. Αντίστοιχης των δικών μας ΟΥΚ και των US Seals.

Σύμφωνα με τον Μποζκιούρτ, ο Κιρετστεπέ -εκτός αυτού- ήταν έγκλειστος στις φυλακές, καθώς το 2009 κατηγορήθηκε ότι εκτελούσε σχέδιο δολοφονίας εξεχόντων μη μουσουλμανικών προσωπικοτήτων, πυροδοτώντας βόμβες κοντά στα σπίτια τους. Αποφυλακίστηκε το 2014, διότι δεν βρέθηκαν τελικά στοιχεία εις βάρος του και προήχθη σε ανώτατο αξιωματικό (αρχιπλοίαρχος) το 2018 από τον Ερντογάν.

Ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος, στο δημοσίευμά του ανησυχούσε πριν γίνει επίσημος ο διορισμός του Κιρετστεπέ, πως η τοποθέτησή του στη θέση αυτή -σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο- δεν προμηνύει τίποτα καλό, καθώς ο συγκεκριμένος αξιωματικός είναι διαβόητος για τον σχεδιασμό και εκτέλεση μυστικών αποστολών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίν