ΚΡΗΤΗ

ΒΟΑΚ και μεγάλα έργα της Κρήτης συζητήθηκαν στην συνάντηση Χαρίτση – Αρναουτάκη

«Στην εμβάθυνση της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, θα επιμείνουμε το επόμενο διάστημα. Νομίζω ότι αυτός, είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα τα οποία απασχολούν την Αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στη συνάντηση κυριάρχησαν ως θέματα συζήτησης ο ΒΟΑΚ και όλα τα μεγάλα έργα υποδομών στο νησί, καθώς και η ανάγκη αύξησης των χρηματοδοτήσεων του υπουργείου στις Περιφέρειες, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων με την διασφάλιση των σχετικών χρηματοδοτήσεων, αλλά και οι θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προβλεφθούν στον «Κλεισθένη 2» για την Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Αρναουτάκης, ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα χρηματοδότησης των Περιφερειών, όπως το «Φιλόδημος» για τους δήμους, με τον υπουργό να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης να υπάρξει για τις Περιφέρειες της χώρας ένα ανάλογο του «Φιλόδημου» πρόγραμμα προκειμένου να χρηματοδοτούνται έργα μέσα από αυτό, και να γίνεται η προκήρυξη μέσα από το Υπουργείο.

Παρουσία των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, των αντιπεριφερειαρχών Κρήτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ενώ εξήρε την καλή συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους του νησιού. Μάλιστα αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί για άλλες περιοχές άλυτο θέμα, στη Περιφέρεια Κρήτης δρομολογούνται πολύ σημαντικά έργα για την επίλυση του.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, με την Περιφέρεια Κρήτης έχουμε μια στενή συνεργασία και από την περίοδο που βρισκόμουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία έχει αποδώσει καρπούς», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι: «Η συνεργασία αυτή μετουσιώθηκε σε χρηματοδοτήσεις πολύ κρίσιμη για την Περιφέρεια Κρήτης, και χαίρομαι γιατί δρομολογούνται έργα που είναι πάρα πολύ σημαντικά όπως είναι για την διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα θέμα που δημιουργεί εντάσεις, δυσκολίες σε όλη την Ελλάδα, αλλά ευτυχώς εδώ στην Κρήτη φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί με έναν τρόπο καλοσχεδιασμένο ομαλό και θα λύσουμε λοιπόν αυτό το βασικό πρόβλημα όλων των τοπικών κοινωνιών σε περιφερειακό επίπεδο στην Κρήτη χωρίς προβλήματα».

Σχετικά με την μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» ο υπουργός δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μία σειρά από ζητήματα και προτάσεις οι οποίες έγιναν συνολικά και για το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή τις μεγάλης μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη» αλλά και ζητήματα αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας Δήμων κεντρικού Κράτους και πώς μπορούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα επιλύσουμε. Εμείς θα επιμείνουμε το επόμενο διάστημα σε εμβάθυνση της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, νομίζω ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για να μπορέσουμε να λύσουμε ζητήματα τα οποία απασχολούν την Αυτοδιοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά και να δρομολογήσουμε ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο κομμάτι της χρηματοδότησης και μέσα από τα προγράμματα τα οποία και ως Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Φιλόδημος», διαχειριζόμαστε αυτό το διάστημα».

Σε ότι αφορά στα έργα υποδομής του νησιού ανέφερε πως, προχωράνε οι διαδικασίες και για το ΒΟΑΚ: «Επαναλαμβάνω ότι σε αυτή την πρώτη φάση ανάληψης των καθηκόντων στο υπουργείο Εσωτερικών πολύ κρίσιμη είναι και η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων και ειδικά όταν αυτό γίνεται με έμπειρους αυτοδιοικητικούς και στο θεσμικό κομμάτι της Αυτοδιοίκησης, να δούμε πως χωρίς προβλήματα να υλοποιηθεί ο «Κλεισθένης» αλλά και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και σε μικρές παρεμβάσεις, σε ρυθμίσεις, οι οποίες όμως διευκολύνουν το έργο της Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα της».

Στις βελτιωτικές αλλαγές στον «Κλεισθένη 2», στην πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, στα μεγάλα έργα της Κρήτης στον ΒΟΑΚ και τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στη συζήτηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε ως εποικοδομητική την συνεργασία με τον κ. Χαρίτση για όλα τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια, όπως επίσης τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα.

«Πρέπει να δούμε με τον «Κλεισθένη 2» πώς βελτιώνουμε κάποιες θεσμικές λειτουργίες και ήδη έχει κατατεθεί από την Ένωση Περιφερειών το πόρισμα που έχει βγει από εξαίρετους νομικούς, και από τον κ. Κουκιαδάκη, που συμμετείχε, και περιμένουμε τι θα αποδεχτεί το Υπουργείο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης και συνέχισε: «Συζητήσαμε θέματα τα οποία μας ταλανίζουν πάρα πολλά χρόνια, δηλαδή για το μικρό ή το μεγάλο θέμα θα πρέπει να είμαστε στην Αθήνα συνέχεια, άρα πρέπει να υπάρξει η πραγματική αποκέντρωση. Επίσης να υπάρξει η αποκέντρωση με πόρους, όχι μόνο να δίνονται αρμοδιότητες αλλά πρέπει να δίνονται και πόροι γιατί έχουμε μια σειρά θεμάτων που έρχονται αρμοδιότητες που δεν αφορούν τις Περιφέρειες χωρίς να δοθούν οι πόροι. Επίσης αυτό που ζήτησα και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως στο «Φιλόδημο» έχουν ανοίξει διάφορες προσκλήσεις να ανοίξει και ένα πρόγραμμα για μας, τις Περιφέρειες, ειδικά για τα αντιπλημμυρικά έργα και όσες Περιφέρειες είναι έτοιμες να μπορούν να υποβάλουν προτάσεις γιατί έχουμε το παράδοξο ότι μεταφέρεται η αρμοδιότητα από τους Δήμους στην Περιφέρεια, όμως δεν υπάρχει κάποια μελέτη για να μπορούν να μας πούνε ποια είναι αυτά τα έργα τα οποία πρέπει να κάνουμε».

Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ, στις χρηματοδοτήσεις των οδικών έργων ανέφερε: «Παράλληλα έβαλα και τα μεγάλα θέματα της Κρήτης, για τον ΒΟΑΚ, που πρέπει να δούμε τα χρονοδιαγράμματα, επίσης για το επαρχιακό δίκτυο ανέφερα ότι ήδη εμείς προετοιμάζουμε την προκήρυξη για τα 35 εκατομμύρια που είναι το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης, θεωρούμε μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε τον ανάδοχο, Νοέμβρη θα είναι ο διαγωνισμός, άρα η διαδικασία προχωρεί και μία σειρά άλλων έργων αρμοδιότητας που μπορεί το Υπουργείο να χρηματοδοτήσει όπως είναι η αύξηση των επενδυτικών σχεδίων που έχουμε από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που από τα 32 εκατομμύρια που ήταν πέρυσι θα πάνε φέτος στα 62. Δεν μπορώ να πω ότι μας ικανοποιεί, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε μία μείωση κοντά στα 120 εκατομμύρια ως Περιφέρεια Κρήτης. Ζήτησα αν μπορεί να πάει στα 100 εκατομμύρια της Περιφέρειας Κρήτης, θα το δει ο Υπουργός και ας ελπίσουμε ότι τη νέα χρονιά οι πόροι αυτοί θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τα έργα τα οποία θέλομε στο νησί».