ΚΡΗΤΗ

«Βουλιάζει στο κενό» ο καλλιτεχνικός κόσμος της Κρήτης λόγω κορωνοϊού

Αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, είναι μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, καλλιτέχνες της Κρήτης εξαιτίας της πανδημίας.

Άραγε ο κορωνοϊος θα αλλάξει τα κρητικά καλοκαίρια, έτσι όπως τα ξέραμε;

Χωρίς γλέντια και πανηγύρια, ο βιοπορισμός για τους καλλιτέχνες της Κρήτης γίνεται δύσκολος.

“Με 50  ή 100 άτομα ένας Κρητικός δεν μπορεί να κάνει τη βάφτιση και το γάμο του. Δεν μπορεί να έρθει ο συγγενής και ο δικός του άνθρωπος, φοβισμένος με τη μάσκα, και τα γάντια. Ούτε να χαιρετήσει μπορεί. Επίσης ούτε να χορεύουν οι άνθρωποι με τα γάντια, μπορούν “, ανέφερε στην ΚΡΗΤΗ TV , ο καλλιτέχνης Αντώνης Μουρτζάκης.

Ενώ από την πλευρά του ο Μανόλης Κονταρός υποστήριξε: «Θέλω να πιστεύω ότι αν όχι αυτό το καλοκαίρι, το επόμενο που θα έρθει θα είναι όπως όλα τα καλοκαίρια».

Οι καλλιτέχνες άκουσαν με μεγάλη προσοχή τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις σύμφωνα με τις οποίες το καλοκαίρι το φετινό δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα όπως δηλώνουν, πίσω από αυτούς βρίσκονται πολλοί άλλοι άνθρωποι που δεν φαίνονται και η ανάγκη να καλυφθούν όλοι οικονομικά είναι επιτακτική.

«Δεν μπορείς να λες ότι φέτος εσείς οι καλλιτέχνες δεν θα δουλέψετε, εάν δεν έχεις πίσω έναν αριθμό λύσεων, για τα προβλήματα που εκείνη τη στιγμή δημιουργείς με το να αναφέρεις αυτό το πράγμα. Το θεωρώ αβλεψία και επιτέλους πρέπει να ακούσουμε την Υπουργό Πολιτισμού να μιλάει για εμάς», τονίζει μεταξύ άλλων ο καλλιτέχνης Μάνος Παπαδάκης.

«Κλείνοντας ένα θέατρο δεν είναι ότι δεν θα βγει το καλλιτεχνικό έργο στη σκηνή και άρα θα πεθάνουμε από κατάθλιψη εμείς οι καλλιτέχνες, είναι ότι κλείνοντας ένα θέατρο, μένουν στο δρόμο καθαρίστριες, φωτιστές, σκηνογράφοι, άνθρωποι που ασχολούνται με στα γραφεία  τύπου» υποστηρίζει από την πλευρά του ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πάνος Ιωαννίδης .

Είναι γεγονός ότι από πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, ο χώρος της Τέχνης, της μουσικής  και της υποκριτικής υποβιβάζεται ωστόσο η σχέση των Κρητικών καλλιτεχνών με το κοινό τους φαίνεται να είναι διαφορετική και πιο ιδιαίτερη.

«Δεν θεωρώ ότι οι κρητικοί καλλιτέχνες “υπαγόμαστε” κάπου διαφορετικά στις καρδιές των ανθρώπων… Δε νομίζω ότι μιλάει κάνεις απαξιωτικά για μας .Οι Κρητικοί καλλιτέχνες είναι γνωστοί και θεωρώ ότι είναι και τιμώμενα πρόσωπα στις εκδηλώσεις των Κρητικών», προσθέτει με νόημα ο Αντώνης Μαρτσάκης.

Αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης  είναι να υπάρξει μέριμνα από το κράτος καθώς η επόμενη μέρα φαντάζει εφιαλτική για αυτούς τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς εισοδήματα.

Αξιζει να αναφερθεί ότι το πρωί της Πέμπτης , καλλιτέχνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, όπου και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Με αφορμή τα τελευταία τεκταινόμενα στον χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού και τις αναγγελίες της κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού , που αγνοούν και απαξιώνουν μια τεράστια μερίδα εργαζομένων μέσω της παντελούς απουσίας οργανωμένου σχεδίου στήριξης , η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες Ηρακλείου στηρίζει την πανελλαδική ημέρα δράσης στις 7 Μάη πραγματοποιώντας τη δική της δράση στις 12.00 στην πλατεία Ελευθερίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

neakriti.gr