ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Βρίσκουν… ξέρα στην Κρήτη τα «ναρκοπλοία» της Μ. Ανατολής- Τέσσερις υποθέσεις φορτίων-μαμούθ μέσα σε έναν χρόνο

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΣΤΑ ΑΜΠΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΛΙΒΥΚΟΥ

Σε… σκόπελο για τα «ναρκοπλοία» που δρομολογούνται από διεθνές κύκλωμα με έδρα τη Λαττάκεια της Συρίας, με διασυνδέσεις σε Κύπρο και πιθανότατα Μάλτα, αποτελεί η Κρήτη, όπως αποδεικνύεται τον τελευταίο χρόνο με την καταγραφή τεσσάρων περιστατικών μεταφοράς τεράστιων φορτίων ναρκωτικών.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 οι Αρχές κατάφεραν να «ξεθάψουν» περισσότερους από 13 τόνους χασίς σε μορφή «σοκολάτας», τρία εκατομμύρια χάπια «captagon», ενώ σε μία ακόμα περίπτωση οι πληροφορίες που έφθασαν στα ανώτατα κλιμάκια έκαναν λόγο για φορτίο σχεδόν 20 τόνων χασίς.

Ωστόσο… ατύχησαν, καθώς το σκάφος ναυάγησε (κατά τους Λιμενικούς το βούλιαξαν σκοπίμως) με αποτέλεσμα να παρασύρει στα βάθη του Λιβυκού πελάγους το «μυστικό» του. Αν και υπήρξαν σκέψεις για ανέλκυσή του, το κόστος της διαδικασίας κρίθηκε απαγορευτικό δεδομένου ότι το πλοίο -και ενδεχομένως οι τόνοι χασίς που μετέφερε κατά τις άκρως εμπιστευτικές πληροφορίες-«αναπαύεται» σε βάθος 780 μέτρων, νότια της Κρήτης.

Και οι τέσσερις περιπτώσεις που απασχόλησαν επίσημα τις λιμενικές Αρχές με ενεργή εμπλοκή της Κρήτης παρουσιάζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με κυριότερα την αφετηρία (Λαττάκεια), τα πληρώματα (Σύροι), τον τρόπο αποθήκευσης και απόκρυψης των ναρκωτικών (κρύπτες, ροκανίδια, μπαχάρια κλπ).

Φυσικά η πληροφόρηση σε υποθέσεις τέτοιου μεγέθους αφορά στα υψηλά κλιμάκια των υπηρεσιών και αποδεικνύεται ότι έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός δίαυλος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού της Ελλάδος με τις γαλλικές Αρχές.

Ρυμουλκό “Andreas”: Οι 6,1 τόνοι χασίς και ο πλειστηριασμός

Τον Δεκέμβριο του 2017 κομάντος της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών κάνουν ρεσάλτο στο κυπριακών συμφερόντων ρυμουλκό “Andreas”, νότια της Κρήτης. Οι 6,1 τόνοι «σοκολάτας», αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ, είναι αποθηκευμένοι σε ειδική κρύπτη. Λιμενικοί αναγκάζονται να κόψουν τις λαμαρίνες για να «ξετρυπώσουν» τα ναρκωτικά.

Οι έξι Σύροι-μέλη του πληρώματος προφυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες, στις απολογίες τους ωστόσο δίνουν κάποιες πληροφορίες που οδηγούν τις έρευνες μέχρι την Κύπρο οπότε και προκύπτει η εμπλοκή ενός Ελληνοκύπριου επιχειρηματία. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Λάρνακα με προορισμό τη Μάλτα και εμβόλιμα στο παιχνίδι μπήκε και η Λαττάκεια.

Χθες έγινε γνωστό ότι το ρυμουλκό που παραμένει ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης «χτυπήθηκε» σε πλειστηριασμό έναντι του ποσού των 45.000 ευρώ από εταιρεία βρετανικών συμφερόντων.

“Celine Star”: από τη Λαττάκεια με αγάπη

Τον Μάρτιο του 2018 είναι η σειρά του αλιευτικού Celine Star να «ξεσκονιστεί» από λιμενικούς της Ιεράπετρας που βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα. Η παρατηρητικότητα των λιμενικών, που πέρασαν από «ακτινογραφία» το σκάφος, οδήγησε στην αποκάλυψη του 1,2 τόνων «σοκολάτας», η έντονη μυρωδιά της οποίας αναδύθηκε από το πρώτο κιόλας τρύπημα τμήματος της «κουβέρτας».

Το τετραμελές πλήρωμα των Σύρων προφυλακίστηκε. Ισχυρίστηκαν ότι είχαν αναχωρήσει από τη Λαττάκεια της Συρίας με προορισμό την Τύνιδα με σκοπό την πώληση του σκάφους.

“Malpas”: Το βυθισμένο μυστικό

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο οι λιμενικές Αρχές τέθηκαν σε συναγερμό από την παρουσία ύποπτου σκάφους νότια του νομού Λασιθίου. Υπήρχε πληροφορία σε κεντρικό επίπεδο, με την καταλυτική συνδρομή των γαλλικών Αρχών, για μεταφορά σχεδόν 20 τόνων χασίς «σοκολάτας».

Δυστυχώς μια σειρά απρόβλεπτων παραγόντων, όπως η βλάβη που εμφάνισε στο τιμόνι το φουσκωτό του Λιμενικού σε συνδυασμό με τη σφοδρή θαλασσοταραχή «φρέναραν» το ρεσάλτο των κομάντος και λίγο αργότερα ένα «αόρατο χέρι» βύθισε το ύποπτο σκάφος σε βάθος 780 μέτρων.

Οι πέντε Σύροι ναυτικοί διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο. Απέδωσαν το ναυάγιο σε εισροή υδάτων εξαιτίας μηχανικής βλάβης και της κακοκαιρίας, ισχυρισμοί που δεν φέρονται να αποδέχονται οι Αρχές. Και το συγκεκριμένο σκάφος είχε αναχωρήσει από την Λαττάκεια για Μάλτα.

“NOKA”: Άφησαν τα αμπάρια και έπιασαν τα κοντέινερ

Μόλις πριν λίγες ημέρες οι Αρχές, με την καταλυτική συνδρομή και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, κατάφεραν με επιμονή και υπομονή να «ξεθάψουν» από τους αριστοτεχνικά διαμορφωμένους διπλούς πάτους των κοντέινερ του «ΝΟΚΑ»  6 τόνους χασίς σε μορφή «σοκολάτας» και τρία εκατομμύρια χάπια «captagon», το διεγερτικό των Τζιχαντιστών, όπως είναι γνωστό.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει και πάλι από την Λαττάκεια με πλήρωμα 10 Σύρους και έναν Ινδό.

Άπαντες κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, αρνούμενοι ότι γνώριζαν ότι μετέφεραν το παράνομο φορτίο. Μάλιστα προαναγγέλλονται προσφυγές κατά της κράτησής τους.

patris.gr