ΚΡΗΤΗ

Βυθισμένες… πολιτείες Ιεράπετρα και Σητεία

Αντίστοιχου μεγέθους ήταν και οι καταστροφές σε ξενοδοχεία αλλά και συγκροτήματα κατοικιών με ανθρώπους να μένουν χωρίς στέγη, ενώ σημειώθηκαν ζημιές και στο οδικό δίκτυο καθώς και κατολισθήσεις.

Τις πληγές τους μετράνε οι κάτοικοι της Κρήτης, αφού οι επόμενες ημέρες της θεομηνίας αναδεικνύουν τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί το νησί για πέμπτη φορά μέσα στο έτος.

Καταστράφηκαν περιουσίες, πνίγηκαν ζώα, φοιτητές έμειναν άστεγοι ενώ πολλοί καταστηματάρχες αγωνιούν για το πόσο θα επηρεαστεί η τουριστική σεζόν από τις καιρικές συνθήκες. Στο Νομό Λασιθίου, Ιεράπετρα και Σητεία από τις περιοχές που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Στην τελευταία κινδύνευσαν 11 πολίτες.

Αντίστοιχου μεγέθους ήταν και οι καταστροφές σε ξενοδοχεία αλλά και συγκροτήματα κατοικιών με ανθρώπους να μένουν χωρίς στέγη, ενώ σημειώθηκαν ζημιές και στο οδικό δίκτυο καθώς και κατολισθήσεις. Ιεράπετρα και Σητεία έχουν κινήσει διαδικασίες για να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο… φθινοπωρινός καιρός έκανε φυσικά και την εμφάνισή του στην Αθήνα, καθώς η έντονη βροχόπτωση, πέρα από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκάλεσε στους δρόμους, έβγαλε «εκτός» για ώρες και κεντρικούς οδούς. Μάλιστα, σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην περιοχή γύρω από το Σύνταγμα, εξαιτίας βλάβης σε γραμμή μέσης τάσης, με τον ΔΕΔΔΗΕ να την αποδίδει στην κακοκαιρία.

Χθες, χωρίς ρεύμα έμειναν, κατά διαστήματα, περιοχές στη Μάνδρα καθώς και στη Ραφήνα και το Μάτι λόγω βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από την έντονη βροχόπτωση.

Tο ποσό των 92 εκατ. ευρώ περίπου αγγίζει η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο περιοχές της Κρήτης. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, το ΥΠΟΜΕ είναι έτοιμο να δώσει το πράσινο φως για χρηματοδοτήσεις και για τις πρόσφατες θεομηνίες.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσαν τα συναρμόδια υπουργεία «με κοινή απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και του υφυπουργού Οικονομίας, Στάθη Γιαννακίδη, οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τις θεομηνίες από τις αρχές του 2019 χρηματοδοτούνται με κονδύλια ύψους 91.755.364 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών. Κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησε αυτοψίες στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία της 6ης Απριλίου και συνέταξε άμεσα τα τεχνικά δελτία, τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας».

Οπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί και πιστωθεί: 3 εκατ. ευρώ στο Δήμο Μυλοπόταμου, 6,5 εκατ. ευρώ στο Δήμο Καντάνου-Σελίνου, 1,3 εκατ. ευρώ στο Δήμο Σφακίων, 3 εκατ. ευρώ στο Δήμο Χανίων, 32,7 εκατ. ευρώ στο Δήμο Πλατανιά, 9,5 εκατ. ευρώ στον Δήμο Κισσάμου, 2 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αποκορώνου, 1,255 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αγίου Βασιλείου και 17,5 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Κρήτης. Ακόμα έχουν εγκριθεί 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση κατολισθητικών φαινομένων στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης.

Αυτοψία στις Βούτες της Κρήτης στα σημεία του δρόμου που υπέστησαν καθίζηση εξαιτίας της κακοκαιρία του περασμένου Σαββάτου, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος διαπίστωσε το μέγεθος της ζημιάς από τις βροχοπτώσεις και ξεκαθάρισε στους κατοίκους ότι παρότι για την αποκατάστασή της έχει ήδη επιληφθεί η περιφέρεια Κρήτης, της οποίας αποτελεί αρμοδιότητα, εκεί που ο δήμος μπορεί να συνεισφέρει για την επίσπευση των διαδικασιών, θα το πράξει.

Ακόμη, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στον αγωγό της ΔΕΥΑΗ που έσπασε με την καθίζηση και τις βροχοπτώσεις και τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να επιδιορθωθεί προσωρινά, ακόμα και πριν αποκατασταθεί ο δρόμος.