ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έσπασε τα ταμεία ο πίνακας που βρέθηκε στην κουζίνα ηλικιωμένης – Πουλήθηκε για 24 εκατ. δολάρια!

«Ο εμπαιγμός του Χριστού» του Τσιμαμπούε βρίσκεται πλέον στον κατάλογο με τους 10 πιο ακριβούς παλαιούς πίνακες του κόσμου

Την πρώτη θέση στη λίστα των πινάκων της μεσαιωνικής περιόδου που έχουν ποτέ πουληθεί κατέχει πλέον ο μικρών διαστάσεων πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Τσιμαμπούε που βρέθηκε στην κουζίνα του σπιτιού μιας ηλικιωμένης στη Γαλλία κατά τη διάρκεια ανακαίνισης.

Ο πίνακας με θέμα «Ο εμπαιγμός του Χριστού» πουλήθηκε για 24 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία.

Τόσο η ηλικιωμένη γυναίκα όσο και οι συγγενείς της δεν είχαν δώσει ποτέ τη δέουσα προσοχή στον πίνακα αυτό πιστεύοντας ότι είναι απλά μια παλιά εικόνα από τη Ρωσία.

Τον πίνακα έσωσε ένας δημοπράτης που επισκέφτηκε το σπίτι της 90χρονης σε περιοχή βόρεια του Παρισιού προκειμένου να εκτιμήσει τα έπιπλα του σπιτιού που επρόκειτο να ανακαινιστεί.

Η δημοπρασία για τον πίνακα διαστάσεων 26 εκατοστών επί 20 εκατοστών πραγματοποίηθηκε την Κυριακή στο Παρίσι από τον οίκο δημοπρασιών Actéon.
pina-2

Ο πίνακας του Τσιμαμπούε βρίσκεται, πλέον, στην πρώτη δεκάδα των πιο ακριβών πινάκων δίπλα σε έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Ρούμπενς, του Ρέμπραντ και του Ραφαήλ.

«Όταν έρχεται στην αγορά ένα τόσο σπάνιο εργο όπως αυτό του Τσιμαμπούε, πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για εκπλήξεις» δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών.

Τη δημοπρασία παρακολούθησαν περίπου 800 άτομα που με κομμένη την ανάσα άκουγαν τα «χτυπήματα» για τον πίνακα ο οποίος κατέληξε σε έναν αγνώστου ταυτότητας αγοραστή με εκπρόσωπο του οίκου δημοπρασιών να αποκαλύπτει μόνο ότι ανάμεσα σε όσους προσπάθησαν να αποκτήσουν το έργο ήταν και ένα μουσείο.