ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Γαύδος: Το νοτιότερο ευρωπαϊκό άκρο και τόπος εξορίας κομμουνιστών

Η Γαύδος είναι ένα μικρό νησί το οποίο υπάγεται στο νομό Χανίων και στην Περιφέρεια Κρήτης, ευρισκόμενο νότια της νήσου της Κρήτης και αποτελεί το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο. Το νησί έχει περισσότερο ταυτιστεί με την Ωγυγία, όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα αιχμάλωτο.

Σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2011 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έχει πληθυσμό 152 κατοίκους ενώ, η έκταση του είναι 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρ’ όλα αυτά το Καλοκαίρι, το σύνολο των ανθρώπων στο νησί μπορεί να ξεπεράσει τους 3.500, οι περισσότεροι των οποίων είναι κατασκηνωτές.

Το λιμάνι που δέχεται τα πλοία είναι ο Καραβές, ενώ πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί. Οι οικισμοί του νησιού είναι πέντε συνολικά και το νοτιότερο κατοικημένο χωριό, ονομάζεται Βατσιανά, με συνολικό πληθυσμό 31 κατοίκων. Οι άλλοι οικισμοί της Γαύδου είναι: η Άμπελος, τα Βατσιανά, η Γαυδοπούλα και η Φώκια.

Τη δεκαετία του 1930 το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Περισσότεροι από 250 άνθρωποι εξορίστηκαν στη Γαύδο,συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ηγετικών μελών του Κομμουνιστικού κόμματος όπως ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Άρης Βελουχιώτης.

Σήμερα, αποτελεί top καλοκαιρινό προορισμό για εναλλακτικές διακοπές κοντά στη Φύση. Δείτε το βίντεο που θα σας πείσει ότι η Γαύδος είναι το νησί σας για φέτος το Καλοκαίρι:

Πηγή βίντεο:Theo-Frank Chalkiadakis