ΚΡΗΤΗ

Γελοιότητες της Τουρκίας η διεκδίκηση της Κρήτης

Γραφικές γελοιότητες της Τουρκίας χαρακτήρισε τη διεκδίκηση της Κρήτης ο κ. Κωνσταντίνος Φίλης Καθηγητής – Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου που μίλησε για το θέμα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη.
κωνσταντίνος φίλης

 

Ο κ. Φίλης ανέλυσε τις αιτιάσεις της Τουρκίας καθώς μετά το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που ανέπτυξε για τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της γύρω από τη χώρα, κάποιοι στην Τουρκία έφεραν προς συζήτηση και το καθεστώς κυριαρχίας της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, η συμφωνία του Λονδίνου της 30ης Μαΐου 1913 παραχώρησε τα τρία τέταρτα της Κρήτης στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα κατά παράβαση των συνθηκών «κατέλαβε» ολόκληρο το νησί. Για το λόγο αυτό, τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται τώρα να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο δικαστήριο της Χάγης διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και κάποιων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία.

Κάτι τέτοιο, είπε ο καθηγητής δεν έχει καμία νομική υπόσταση ούτε μπορεί να γίνει αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών του παρελθόντος γιατί μετά ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου.

Ο προκλητικός χάρτης

Ο προκλητικός χάρτης

Δεν υπάρχει κανένας νομικός τρόπος να διεκδικήσει η Τουρκία την Κρήτη παρά μόνο με πόλεμο κάτι το οποίο δεν επιθυμεί εκτίμησε ο κ. Φίλης.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Φίλη στο Ράδιο Κρήτη: