ΚΡΗΤΗ

Γεννητούρια στο σπίτι από επιλογή! Η Διώνη ήρθε στον κόσμο από το… σπίτι της

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ

Γέννησε  το πρώτο της παιδί στο σπίτι τους από επιλογή και δηλώνει απερίφραστα  ότι ήταν το πιο μαγικό ταξίδι της ζωής της! Η Τζένη Τριλυράκη, 35 ετών, και ο σύζυγος της, Φίλιππος Μπαλαμούτσος, 40 ετών, κρατούν πανευτυχείς την μικρή Διώνη, τον καρπό του έρωτα τους. Επέλεξαν συνειδητά, με πολλή αγάπη και χωρίς κανέναν φόβο, να γεννήσουν στο σπίτι τους, με φυσικό τοκετό, χωρίς καμία παρέμβαση. Ελάχιστοι γνώριζαν την απόφαση αυτή.

Ακόμα και στις οικογένειές τους το ανακοίνωσαν σχεδόν στο παρά πέντε, γνωρίζοντας ότι θα υπήρχαν επιφυλάξεις και εύλογη ανησυχία. «Και αν συμβεί κάτι;». Τίποτε δεν θα συνέβαινε. Τόσο η Τζένη όσο και ο Φίλιππος ήταν απόλυτα προετοιμασμένοι, ψύχραιμοι και ενθουσιώδεις. Αφέθηκαν στη φύση και στα έμπειρα χέρια των μαιών.

Η πριγκίπισσά τους ήρθε στον κόσμο στις 11 τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου. Γεννήθηκε 2.870 γραμμάρια και στην αγκαλιά της μητέρας της περίμεναν τη «γέννηση» του πλακούντα όσο ο τρισευτυχισμένος πατέρας απαθανάτιζε τις μοναδικές στιγμές. Εκεί για πρώτη φορά τραγούδησαν όλοι μαζί στην μπέμπα το “happy birthday to you” για τα πρώτα της γενέθλια, άρχισαν να χειροκροτούν, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται.

Μία συγκλονιστική τελετουργία που μοιράστηκαν στη θαλπωρή του σπιτιού τους με τους φύλακες-αγγέλους τους, τις τέσσερις μαίες, που τους καθοδήγησαν και τους ενθάρρυναν με απόλυτη ηρεμία και ασφάλεια να υποδεχτούν το νέο μέλος της οικογένειας, την Ελπίδα, τη Δέσποινα και την Αγγελική από την ομάδα «Εν Κυήσει» του Ηρακλείου με επικεφαλής την Ευαγγελία Χρηστάκου από το «Ευτοκία» στην Αθήνα, η οποία  πήρε το πρώτο αεροπλάνο για να βρεθεί κοντά στην 35χρονη Τζένη.

Η Τζένη είχε ιατρική παρακολούθηση καθόλη τη διάρκεια της κύησης και γέννησε φυσιολογικά με τη βοήθεια των μαιών

Μισή ώρα μετά η νεαρή  μητέρα είχε σηκωθεί κανονικά από το κρεβάτι της, χωρίς καμία ταλαιπωρία στο πρόσωπο, ενώ ο μπαμπάς και οι μαίες έπιναν στο μπαλκόνι τσικουδιά για τα καλωσορίσματα. Αν η γέννηση ενός παιδιού είναι από μόνη της γιορτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν πάρτι. Στην παρέα τους λίγο αργότερα προστέθηκε και ένα φιλικό τους ζευγάρι που καθόλη τη διάρκεια του τοκετού περίμενε διακριτικά κάτω από το σπίτι. Από την αγωνία τους έφαγαν μία σακούλα σποράκια μέχρι να βεβαιωθούν ότι όλα πήγαν καλά και η Διώνη βρισκόταν ασφαλής στην αγκαλιά της μανούλας της.

«Εκεί που τη “συλλάβαμε” εκεί και τη γεννήσαμε» δηλώνει ο χαρούμενος πατέρας
Σχεδόν πέντε ώρες διήρκησε η διαδικασία του τοκετού. Στο χρονικό αυτό διάστημα η νεαρή επίτοκος κυκλοφορούσε, όχι σαν το σπίτι της, αλλά στο σπίτι της!

Μία ξάπλωνε και απολάμβανε το μασάζ της, μία καθόταν στον καναπέ, τα φώτα χαμήλωσαν και μία χαλαρωτική μουσική ακουγόταν στο σπίτι. «Υπήρχαν διαστήματα που κουβεντιάζαμε, γελούσαμε, φυσικά υπήρχαν διαστήματα που πονούσα.

Όμως καμία σχέση με τις κραυγές  που βλέπουμε στις ταινίες» χαμογελάει η νεαρή μητέρα, η οποία πλέον είναι φανατική του φυσικού τοκετού.

«Δεν μας ξεγεννάνε, μόνες μας γεννάμε! Είμαστε πλασμένες για να γεννάμε. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Όσο για τα συναισθήματά της εκείνη τη μεγάλη νύχτα: «Ήταν σαν να αιωρούνταν κάτι μαγικό στην ατμόσφαιρα. Σαν μία τελετή. Τίποτα δεν κατακτάμε χωρίς να πονέσουμε!».

Παρά το γεγονός ότι ήταν το πρώτο της παιδί, δεν φοβήθηκε ούτε θεώρησε ότι παίρνει κάποιο ρίσκο. «Πήρα την απόφαση από πολύ νωρίς, σχεδόν 3 μηνών. Ο σύζυγός μου ήταν πολύ υποστηρικτικός από την αρχή μέχρι το τέλος. Ήθελα να είναι όλα απολύτως φυσικά, χωρίς καμία παρέμβαση. Διάβασα πάρα πολύ, ρώτησα και κατέληξα σε αυτήν την απόφαση χωρίς κανέναν ενδοιασμό».

«Τη γεννήσαμε στο ίδιο κρεβάτι που τη «συλλάβαμε» λέει αστειευόμενος ο πανευτυχής πατέρας.  «Στο βίντεο που έχουμε τραβήξει φαίνομαι να το διασκεδάζω κιόλας. Πολύ δυνατές εικόνες που θα τις θυμάμαι για όλη μου την ζωή». Αυτό που υπογράμμισε είναι ότι καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η Τζένη παρακολουθούνταν κανονικά από γιατρό.

Έκανε όλες τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και τα υπερηχογραφήματα, χωρίς βέβαια να αποκαλύψουν στον γιατρό την απόφασή τους για τον φυσικό τοκετό, θέλοντας να αποφύγουν την κινδυνολογία.  Το πιο πιθανόν είναι ο γιατρός αυτός να πληροφορηθεί τη γέννηση της Διώνης μέσω του δημοσιεύματος.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι μαίες ήταν κοντά τους, ενημερώνονταν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων, φροντίζοντας ωστόσο να υπενθυμίζουν στους μέλλοντες γονείς ότι «ο φυσικός τοκετός στο σπίτι δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά  πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια μητέρας και βρέφους».

patris.