ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Βαρδής: Θα φτάσω μέχρι τέλους το θέμα για τον πατέρα μου [βίντεο]

Ο Γιάννης Βαρδής αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Μελέτη για το νέο τραγούδι της Πάολα που για τον ίδιο είναι αντιγραφή δημιουργίας του πατέρα του.

Παρά το γεγονός ότι οι δημιουργοί του νέου τραγουδιού της Πάολα ισχυρίζονται ότι το άλλαξαν για να μη θυμίζει σε τίποτα το αντίστοιχο του Αντώνη Βαρδή, η νομική οδός δεν αποφεύχθηκε. Ο Γιάννης Βαρδής εξήγησε το σκεπτικό του πίσω από τη μήνυση που κατέθεσε.

Ο δικηγόρος του Τόνι Μαυρίδη άφησε υπόνοιες ότι ο Γιάννης κάνει τη μήνυση γιατί έχει ανάγκη από λεφτά και ψάχνεται, για να το αποδώσουμε πιο πιστά.

Ο ίδιος ο Γιάννης Βαρδής αντέκρουσε αυτή τη μομφή με δύο επιχειρήματα. Το ένα ότι πάρα πολλά τραγούδια θυμίζουν δημιουργίες του πατέρα του, αλλά δεν είναι ίδια. Το έτερο ότι πρώτα επέλεξε να μιλήσει με τους δημιουργούς και να τους δώσει μια ευκαιρία να το αλλάξουν.

«Επιδιώκω να ισχυροποιήσω το όνομα του πατέρα μου, όσον αφορά κάτι που τον αφορά. Θεωρώ ότι είναι κάτι δικό του, θεωρώ ότι είναι μια αντιγραφή και δεν θέλω να επιτρέψω σε κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Την Πάολα την εκτιμώ πολύ. Δεν έχω μιλήσει μαζί της, ούτε υπήρξε αντίδραση από την ίδια. Ίσως να έπρεπε κιόλας, από τη στιγμή που είμαστε φίλοι. Ίσως να μπορούσε να με προσεγγίσει, δεν είμαι απλησίαστος. Από κει και πέρα θα δούμε τι θα γίνει. Θεωρώ ότι είναι σωστή κίνηση. Εγώ επί της ουσίας οριοθετώ, βάζω τα όριά μου.

Δεν μπορεί κανένας να παρεμβαίνει σε κάτι που ανήκει σε έναν άλλο. Έτσι το βλέπω εγώ. Και από τη στιγμή που θεωρώ ότι κάποιος μπαίνει στο χώρο μου, πρέπει να υποστεί κάποια συνέπεια. Θα το φτάσω μέχρι τέλους. Θα το κάνω για τον πατέρα μου. Οτιδήποτε έχει σχέση με τον πατέρα μου είμαι πέλεκυς. Δεν έχει το δικαίωμα κανείς να παρεμβαίνει σε κάτι που ανήκει στον πατέρα μου.

Το κοινό, ο απλός κόσμος, θεωρώ ότι καταλαβαίνει πως τα τραγούδια είναι ίδια. Κι εγώ όταν το πρωτάκουσα, ήξερα ότι κάτι δεν πάει καλά.  Πήγα σε μουσικολόγο για να είμαι σίγουρος ότι υπάρχει πιθανότητα αντιγραφής του κομματιού του πατέρα μου. Δεν ήμουν κι εγώ σίγουρος. Έπρεπε να το σιγουρέψω. Σαφώς δεν υπάρχει παρθενογένεση, αλλά είναι ξεκάθαρο ποιες νότες είναι ίδιες. Ο νόμος αναφέρει και τα μουσικά μέτρα.

Εγώ δεν ξύπνησα μια μέρα να κυνηγάω φαντάσματα. Υπάρχουν πολλά κομμάτια που μοιάζουν με του πατέρα μου. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ίδια. Υπάρχει μια επιρροή, ένας θαυμασμός πιθανότατα προς το πρόσωπό του. Αυτό λοιπόν το επικροτώ. Δε μπαίνω σε μια τέτοια διαδικασία χωρίς να υπάρχει λόγος. Σε αυτή την περίπτωση είμαι σίγουρος.

Μίλησα με τον δημιουργό και την εταιρεία. Τους είπα να το κατεβάσουν και το κατέβασαν. Είπαν επίσης ότι θα το αλλάξουν. Περίμενα υπομονετικά πόσο μπορεί να αλλάξει το κομμάτι. Ανέβασαν τη νέα version, για μένα προσωπικά δεν έχει αλλάξει κάτι, για τον μουσικολόγο και τον δικηγόρο ακόμα περισσότερο, άρα είπαμε ότι δεν προειδοποιούμε αυτή τη φορά. Προχωράμε κανονικά με τη νόμιμη οδό».