ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Γιατί δεν πρέπει να αφήνεις το παιδί σου να παίζει με το iPad

Πρόκειται για μια από τις πιο επίκαιρες ερωτήσεις: Πρέπει ή όχι να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν τόση ώρα με τα τάμπλετ;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη ούτε για τους ειδικούς αφού κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τις επιπτώσεις που έχουν τα ψηφιακά μέσα, όπως τα smartphones, τα iPads και τα κάθε λογής τάμπλετ στα παιδιά.

Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν ότι τα ευρήματα που προκύπτουν, ακόμα και τα επιφανειακά, είναι σημαντικά.

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Τορόντο για παιδιά κάτω των 2 ετών έδειξε ότι όσο περισσότερο αυξανόταν ο χρόνος που περνούσαν σε μια οθόνη smartphone ή τάμπλετ τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να καθυστερήσουν στην ανάπτυξη ομιλίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, για κάθε μισή ώρα χρήσης, το ρίσκο καθυστέρησης της ομιλίας αυξάνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι τα παιδιά (από 6 μηνών έως και 3 ετών) κοιμόντουσαν λιγότερο όσο περισσότερο χρησιμοποιούσαν τις ηλεκτρικές συσκευές. Συγκεκριμένα, για κάθε ώρα που περνούσαν μπροστά στην οθόνη, ο ύπνος τους μειωνόταν κατά 26,4 λεπτά το βράδυ και κατά 10,8 λεπτά τη μέρα.