ΓΥΝΑΙΚΑ

Γιατί μία στις δέκα γυναίκες εγκαταλείπει τη δουλειά της

 

Τι δείχνει σχετική έρευνα

Οι μισές Βρετανίδες έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας της ή στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που σπουδάζουν. Αυτό που επίσης προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι μία στις δέκα γυναίκες αναγκάζεται να εγκαταλείψει τελικά τη δουλειά της, εξαιτίας ανάρμοστων κινήσεων ή προτάσεων από προϊστάμενούς της.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το BBC. Κατ’ αντιστοιχία, το ποσοστό των παρενοχλημένων ανδρών δεν ξεπερνά το 20%.

Το 63% των κακοποιημένων γυναικών αποκαλύπτουν – χωρίς να αναφέρονται τα στοιχεία τους – ότι δεν έχουν μιλήσει ποτέ ανοιχτά για το πρόβλημα, ούτε έχουν εκμυστηρευθεί κάτι σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης τους. Την σιωπή επιλέγουν και 8 στους 10 άνδρες που έχουν παρενοχληθεί.

Η έρευνα για λογαριασμό του BBC Radio 5, έγινε σε 2.000 άτομα που κατοικούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον απόηχο των αποκαλύψεων που εμπλέκουν τον 65χρονο παραγωγό ταινιών, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης τουλάχιστον 40 γυναικών, μερικές εκ των οποίων κατηγορούν τον παραγωγό ακόμα και για βιασμό.

Ανεξαρτήτως φύλου, το 37% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως έχουν υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο ή στον χώρο σπουδών – από ανάρμοστα σχόλια μέχρι βίαιες σωματικές επιθέσεις.

Ένα 25% έχει δεχθεί χυδαία αστεία σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση, ενώ μία στις εφτά γυναίκες καταγγέλλει πως την έχουν αγγίξει με τρόπο απρεπή και αδικαιολόγητο στην δουλειά.