ΚΡΗΤΗ

Γιατί φέτος «εκτοξεύτηκε» το κόστος για τους ναυαγοσώστες;

“Φωτιά” έβαλε στους προϋπολογισμούς των Δήμων το Προεδρικό Διάταγμα που άλλαξε τους όρους της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών. Η αύξηση των αρμοδιοτήτων των ναυαγοσωστών και η ενίσχυση του εξοπλισμού τους επέφερε κατακόρυφες αυξήσεις στο κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης. Ακριβά θα πληρώσει την ασφάλεια των λουομένων ο Δήμος Χανίων, που για τη στελέχωση των ναυαγοσωστικών πύργων στις 25 παραλίες του το κόστος μαζί με τη διαχείριση θα ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ, όταν πέρυσι ανήλθε στις 257.000 ευρώ!
Με δεδομένο ότι κάθε καλοκαίρι δεκάδες είναι τα περιστατικά πνιγμών στις θάλασσες της Κρήτης, οι Δήμοι άρχισαν από πολύ νωρίς και παρά το υψηλό κόστος τις διαδικασίες ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών τους. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Χανίων κ. Γιάννη Μαράκη, «ο Δήμος προχώρησε έγκαιρα από τον Μάρτιο στις απαραίτητες ενέργειες και ενώ τον Απρίλιο ήμασταν έτοιμοι, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο σχεδιασμός μας ανατράπηκε. Οι νέες απαιτήσεις έχουν ένα επιπλέον κόστος, το οποίο, μετά από δύο αναμορφώσεις του προϋπολογισμού μας, έφτασε στις 470.000 ευρώ».
Από την 1η Ιουνίου οι ναυαγοσώστες βρίσκονται στις θέσεις τους σε όλες τις παραλίες του δήμου Χανίων.
«Ο Δήμος Χανίων δεν μπορούσε να ρισκάρει, να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία, γιατί σε καμία περίπτωση μια ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να μπει σε καμία ζυγαριά με οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κ. Μαράκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το σύνολο των Δήμων της χώρας έχει ζητήσει απόσυρση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος.

Διεύρυνση του ωραρίου

Θέμα διεύρυνσης του ωραρίου των ναυαγοσωστών θέτουν τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι πολίτες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι μεγάλο ποσοστό των πνιγμών καταγράφεται μετά τη λήξη της βάρδιας. Μέχρι σήμερα παραμένει σε ισχύ το 10:30 π.μ.-5:30 μ.μ.
Την ίδια ώρα, ως μόνο θετικό στις αλλαγές που επέφερε το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρίζεται η επέκταση της διάρκειας του ναυαγοσωστικού έργου, το οποίο πλέον θα διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Κενά και παραλείψεις

Για παραλείψεις και κενά στο Προεδρικό Διάταγμα έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή και η Ένωση Ναυαγοσωστών Αιγαίου, Κρητικού και Ιονίου Πελάγους, ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή τη διόρθωσή του για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Σε επιστολή της η Ένωση Ναυαγοσωστών επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το σκάφος που επιβάλλει το Προεδρικό Διάταγμα, βάσει νόμου, απαγορεύεται να βρίσκεται σε χώρο λουομένων. Επιπλέον, λόγω του όγκου του, είναι επικίνδυνο να κινηθεί ανάμεσα σε κολυμβητές. Όσον αφορά στο ωράριο, η αλλαγή του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου, η Ένωση Ναυαγοσωστών υπογραμμίζει ότι «στις 5:30, όταν οι παραλίες είναι γεμάτες, αποχωρεί ο ναυαγοσώστης. Η αρχική πρόταση προέβλεπε επιμήκυνση του ωραρίου ως τις 7, ωστόσο το άρθρο αυτό αφαιρέθηκε».

«Τρικλοποδιές από το υπουργείο»

Το Προεδρικό Διάταγμα για τους ναυαγοσώστες αιφνιδίασε πολλούς δημάρχους στα Χανιά, οι οποίοι είχαν ήδη προκηρύξει τους σχετικούς διαγωνισμούς και αναγκάστηκαν να τροποποιήσουν τον σχεδιασμό τους και να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις.
«Για “τρικλοποδιές” στους Δήμους από το υπουργείο» μίλησε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος του θα καταβάλλει φέτος 102.000 ευρώ επιπλέον για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του. Από την 1η Ιουνίου, πάντως, έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες και στους δεκατέσσερις ναυαγοσωστικούς πύργους των παραλιών του Αποκόρωνα.
Σε απευθείας ανάθεση του έργου της ναυαγοσωστικής κάλυψης αναγκάστηκε να προχωρήσει η δημοτική Αρχή Πλατανιά, που δεν ήταν διατεθειμένη να ρισκάρει την ασφάλεια των λουομένων. Η διαδικασία, που είχε εγκαίρως αρχίσει, τινάχτηκε στον αέρα με την έκδοση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος στα τέλη Απριλίου. Ο πρώτος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και αυτές τις μέρες βρίσκεται στον “αέρα” ο δεύτερος. Δεδομένων των χρονοβόρων διαδικασιών ολοκλήρωσής του, ο Δήμος διέθεσε επιπλέον το ποσό των 90 χιλιάδων ευρώ, κι έτσι καλύφθηκαν την 1η του μήνα οι δεκατέσσερις θέσεις των ναυαγοσωστών.
Άμεσα, πάντως, η ΚΕΔΕ είχε εκφράσει την αντίδρασή της στο Προεδρικό Διάταγμα. Σε επιστολή της προς τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σημείωνε χαρακτηριστικά: «Από τη μια ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μάς αποκλείει από τις παραλίες μας και από τα έσοδα που μπορεί να μας αποφέρει η εκμετάλλευσή τους, και από την άλλη μας “φορτώνεται” ο λογαριασμός ναυαγοσωστικής ασφάλειας ακόμη και για εκείνες τις παραλίες που δε μας έχουν παραχωρηθεί. Πρόκειται για έναν παραλογισμό, τον οποίο ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δε θα δεχτούμε».