ΚΡΗΤΗ

Για πολιτική λύση πιέζει ο κόλπος του Δερματά και αν δεν επιτευχθεί… ναυάγιο

«Quo vadis;» Η απάντηση για το «που πηγαίνουμε;» θα δοθεί μέσα στο επόμενο 15νθήμερο καθώς λήγει και τυπικά η προθεσμία που ο νόμος ορίζει να απαντηθεί το αίτημα διακοπής που έχει καταθέσει ο ανάδοχος του κόλπου του Δερματά, που θα κρίνει την τύχη του πολύπαθου έργου.

 

Το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στη διαπαραταξιακή συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων τους οποίους ενημέρωσε πλήρως ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινός, για όλο το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την εξέλιξη της αντιδιαβρωτικής προστασίας που είναι ένα έργο το οποίο η δημοτική Αρχή έχει ξεκαθαρίσει πολιτικά ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει.

Ωστόσο το θέμα είναι με ποιους όρους και πλαίσιο θα προχωρήσει η παρέμβαση αυτή, μετά το αίτημα διακοπής  του αναδόχου που ζητά και αποζημίωση 100χιλ. ευρώ για τις ζημιές που έχει υποστεί.

Από τη μια η πολύμηνη διακοπή των εργασιών, και από την άλλη τα αλλεπάλληλα εμπόδια που έχουν ανακύψει στην εκτέλεση του  έργου είχαν σα φυσική εξέλιξη την κατάθεση του αιτήματος διακοπής από την πλευρά του αναδόχου από τον οποίο κρίνεται σε καθοριστικό βαθμό τον αν τελικά δοθεί διέξοδος προκειμένου να μην τιναχθεί το έργο στον “αέρα”.

Σε αυτή τη φάση όλα τα σενάρια είναι ανοικτά με τη δημοτική Αρχή να αναζητά τον πιο σύντομο δρόμο για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου που, όπως τονίζεται έχει αυτοσκοπό την προστασία του εξαιρετικά ευάλωτου στον κυματισμό παραλιακού τείχους το οποίο με κάθε τρόπο θα πρέπει να προστατευθεί.

Αυτό το οποίο αναδείχτηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί παραγωγικά ο χρόνος των δεκαπέντε ημερών που απομένει ώστε να δοθεί διέξοδο στην εξέλιξη του έργου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλαίσιο της σύσκεψης το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι κατασχεμένο το μηχάνημα του αναδόχου του έργου το οποίο είχε δεσμευτεί από τότε που έγινε η διακοπή των εργασιών και δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί.

Το γεγονός αυτό, -παρά το ότι εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να λυθεί-,  φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση προκαλεί προβληματισμό στον ανάδοχο του έργου, που έχει κάθε λόγο να ζητά εγγυήσεις  για την απρόσκοπτη εξέλιξη των εργασιών για να μην οδηγηθούμε για ακόμα σε μια επανάληψη όλων όσων μέχρι σήμερα έχουν προηγηθεί, και να ανοίξει ένας νέος γύρος  εμπλοκών καθυστερήσεων αναβολών.

Η πλευρά της δημοτικής Αρχής, πάντως, επιμένει στην ορθότητα αλλά και στη νομιμότητα της διαδικασίας που μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει μετά και το έγγραφο της Διεύθυνσης Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, που ξεκαθάρισε και εγγράφως στη Λότζια ότι δεν έχει καμία αντίρρηση για την επανέναρξη των εργασιών στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας.

Αντίστοιχα ακλόνητη παραμένει και η θέση της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έχει ήδη παρέμβει με έγγραφο της προς τη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, ξεκαθαρίζοντας  ότι «οι επιχειρούμενες εργασίες στον κόλπο του Δερματά δεν έχουν νόμιμη αδειοδότηση (έγκριση εκτέλεσης εργασιών)  και συνεπώς «κάθε εργασία που ενδεχομένως εκτελεστεί από οποιονδήποτε στον χώρο είναι αυθαίρετη με όποιες συνέπειες επισύρει αυτή η πράξη σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».

Την ίδια ώρα η δημοτική Αρχή επιμένει ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας κοινός κώδικας συνεννόησης αφού το βασικό είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της ασφάλειας του παραλιακού μετώπου.

.patris.gr