ΑΤΑΞΙΝΟΜΗΤΑΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Γνωρίστε το πανέμορφο φαράγγι της Ρόζας (βίντεο)

Το φαράγγι της Ρόζας αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού της Αμπέλου. Ξεκινά από την περιοχή της Άνω Κεράς και κατηφορίζει ως το σημείο που συναντάει τον αγροτικό δρόμο που διασχίζει το φαράγγι της Αμπέλου. Υπάρχει ένα καλά διαμορφωμένο μονοπάτι για πεζοπορία στα πρανή, που σε αρκετά σημεία έχει ξύλινα υποστυλώματα για τους πεζοπόρους. Όπως τα περισσότερα φαράγγια της Κρήτης έτσι και το φαράγγι της Ρόζας δεν έχει νερό, εκτός από κάποιες περιόδους του χρόνου, όπως την άνοιξη όταν λειώνει το χιόνι και τον χειμώνα μετά από βροχοπτώσεις.

Το φαράγγι έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, η ξεχωριστή ομορφιά του, σύμφωνα με τους γεωλόγους, οφείλεται στα τοιχώματα του που έχουν σχηματιστεί μέσα στη θάλασσα σε βάθος μεγαλύτερο των 4.000μ., πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιάζουν οι γεωλογικοί σχηματισμοί με τα μεγάλα κάθετα βράχια από οξείδια του σιδήρου στο χρώμα της σκουριάς που αποτελούνται από πλακώδεις ασβεστόλιθους, με έντονες πτυχώσεις με χαρακτηριστικά τα καστανοκόκκινα χρώματα τους που οφείλονται στο φυλλίτη, ένα πέτρωμα συγγενικό με το σχιστόλιθο. Τα οξείδια αυτά δίνουν ροζ χρώμα στους βράχους του φαραγγιού και το πιθανότερο είναι αυτός να είναι ο λόγος του ονόματός του.

 

Σ’ αυτό το φαράγγι φυτρώνουν πάνω από 120 είδη φυτών, κυρίως φυτά των γκρεμνών ενώ στην περιοχή του βρίσκει καταφύγιο πλήθος πτηνών. Στις κάθετες άγριες πλαγιές του φαραγγιού φωλιάζουν γύπες, γεράκια αλλά και λαγοί και πέρδικες. Η πλούσια βιοποικιλότητα του φαραγγιού αποτελείται από πρίνους, αζίλακες, σφεντάμια, τρεμιθιές (κράταιγος) και λιόπρινα. Η κοίτη είναι κατάφυτη από πικροδάφνες, ενώ αφθονούν τα αρωματικά βότανα όπως τα φασκόμηλα, οι θρούμπες, τα θυμάρια και η ρίγανη.

Βίντεο: Giannis Psarudakis