ΚΟΣΜΟΣ

Γουατεμάλα: Μετανάστες έπεσαν στα ορμητικά νερά ποταμού για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες μετανάστες από την Ονδούρα έπεσαν στον ποταμό Σουτσιάτε στο Τουκούν Ουμάν, στα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό για να μπορέσουν να περάσουν στο Μεξικό και να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τις ΗΠΑ, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Προκειμένου να παρακάμψουν την περιοχή που έχει αποκλείσει η μεξικανική συνοριακή αστυνομία στη γέφυρα που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, το πλήθος, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, μπήκαν στα ορμητικά νερά του ποταμού.

Ορισμένοι επιβιβάστηκαν σε αυτοσχέδιες σχεδίες που κατασκεύασαν με σαμπρέλες, άλλοι ξεκίνησαν να κολυμπούν κι άλλοι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να μην παρασυρθούν από τα ρεύματα και να καταφέρουν να βγουν στην απέναντι όχθη.

Μία ημέρα πριν, οι μεξικανικές αρχές εμπόδισαν την είσοδο σε χιλιάδες υπηκόους της Ονδούρας από τη Γουατεμάλα, με τη βοήθεια μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Ένας πολίτης από την Ονδούρα έχασε χθες τη ζωή του, αφού χτυπήθηκε από βλήμα, καθώς οι μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν σπρώχνοντας στο Μεξικό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φαίνεται πως τραυματίστηκε θανάσιμα από πλαστική σφαίρα που έριξε η αστυνομία του Μεξικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Αλφόνσο Ναβαρέτε, αρνήθηκε σήμερα ότι την ευθύνη φέρουν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου. Δεν «οπλοφορούσαν ούτε είχαν πλαστικές σφαίρες» διαβεβαίωσε.

Το καραβάνι των μεταναστών ξεκίνησε και πάλι σήμερα το ταξίδι του από το νότιο Μεξικό προς την πρωτεύουσα της χώρας. Οι μετανάστες αναχώρησαν σήμερα το πρωί από το Ταπανατεπέκ προς το Νιλτεπέκ, στην πολιτεία Οαχάκα (νότια), σε απόσταση 56 χιλιομέτρων.

Πολλοί κατάφεραν και επιβιβάστηκαν σε οχήματα για να συνεχίσουν την πορεία τους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προχωράω, έως εκεί που ο Θεός θελήσει. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου» δήλωσε η Εντίτ Ματεό, 32 ετών, η οποία ταξιδεύει με τους δυο της γιους ηλικίας 4 και 14 ετών.

«Αυτά τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν για εμάς, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το καταφέρουμε» σχολίασε στο AFP ο Νταβίντ Γκονσάλες, ένας μετανάστης από την Ονδούρα.

«Ακούσαμε ότι ο στρατός βρίσκεται εκεί, όμως εμείς ερχόμαστε με ειρηνικές προθέσεις» συμπλήρωσε.