ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

Γραφικά στιγμιότυπα από την Παλιά Πόλη των Χανίων Απολαύστε εικόνες καρτποσταλικής ομορφιάς

Τα Χανιά έχουν να υπερηφανεύονται για την, κατά πολλούς, πιο όμορφη Παλιά Πόλη της Κρήτης. Αποκαλούμενη και «Βενετία της Ανατολής», θεωρείται, μάλιστα, μία από τις ομορφότερες ολόκληρης της Μεσογείου.

Περπατήστε χωρίς πυξίδα στα γραφικά, κουκλίστικα σοκάκια και αφεθείτε στην αύρα και το μυστήριο που αποπνέει αυτό το τόσο ιδιαίτερο κομμάτι της πόλης. Περάστε κάτω από καμάρες, ανεβείτε και κατεβείτε σκαλάκια, χαζέψτε τις όμορφες αυλές των σπιτιών με τα χρωματιστά λουλούδια και φυτά.

Το ενετικό άρωμα αναδύεται σε κάθε γωνιά, αναμειγνύεται με τα σημάδια των Οθωμανών (1645-1898) και των Αιγυπτίων (1831-1841) που πέρασαν από τα Χανιά, την ελληνική κουλτούρα και το αυθεντικό, κρητικό στοιχείο δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτιστικό κράμα.

Αγγέλου και Θεοτοκοπούλου (ανήκουν στον Τοπανά, που ήταν η αριστοκρατική συνοικία της πόλης), Ζαμπελίου, Κονδυλάκη και Σκρύδλωφ (κάτω από την πλατεία Μητροπόλεως με το ναό της Παναγίας Τριμάρτυρης) είναι οι πιο πολυσύχναστοι δρόμοι της Παλιάς Πόλης, καθένας από τους οποίους έχει να αναδείξει κάτι ξεχωριστό.

Περπατώντας σε αυτούς θα συναντήσετε κάθε λογής εμπορικά καταστήματα όπου μπορείτε να ψωνίσετε αυθεντικά κρητικά αναμνηστικά και χειροποίητα κοσμήματα, αέρινα ρούχα και αξεσουάρ.

Αν και η κρητική κουζίνα δεσπόζει στα πανέμορφα (και συχνά με αυλή) εστιατόρια και ταβερνάκια, θα δοκιμάσετε επίσης σύγχρονες γεύσεις και δημιουργίες, που ανταγωνίζονται επάξια τις τοπικές, παραδοσιακές συνταγές, με φόντο τα παραμυθένια κτήρια της Παλιάς Πόλης. Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο όμορφα και κομψά ξενοδοχεία των Χανίων.

Δύο πλατείες αποτελούν τα πιο πολύβουα σημεία της. Ο λόγος για την πλατεία Συντριβανίου, όπου σύχναζαν οι χριστιανοί κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, και τη Σπλάντζια (Πλατεία 1821), που αποτελούσε τον τούρκικο μαχαλά και σήμερα έχει μετατραπεί σε σημείο συνάντησης για τη νεολαία.