ΚΡΗΤΗ

Γ. Πιαγκαλάκης: Πριν λίγες μέρες πληρώσαμε ένα σωρό κυβικά μπετόν για τη Γέφυρα Κερίτη και τελικά κατάρρευσε. Ο κ. Σπίρτζης να μην υποτιμά τη νοημοσύνη μας

Δήλωση Περιφερειακού Συμβούλου και υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης Γιώργου Πιαγκαλάκη για την επόμενη μέρα μετά τις καταστροφές:

Οι τεράστιες καταστροφές, με την κατάρρευση γεφυριών, τμημάτων του ΒΟΑΚ και μεγάλου κομματιού του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι συνέπεια της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μελέτης και υλοποίησης έργων υποδομής το οποίο δεν είναι στις προτεραιότητες κυβέρνησης –Περιφέρειας και Δήμων.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω… απ’ τον κακό μας τον καιρό.

Για την σχεδίαση, κατασκευή και την συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, γεφυριών και δρόμων υπάρχουν αυστηρές επιστημονικές προδιαγραφές που προβλέπουν τέτοια φαινόμενα.

Όμως για να γίνουν σωστά χρειάζονται χρηματοδότηση και δημόσιο έλεγχο.

Τέτοια έργα δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν επιλέγονται μέσω του ΕΣΠΑ για τους γνωστούς λόγους μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου σε άλλα επιλέξιμα έργα.

Επίσης τι έλεγχος να γίνει με την αποψίλωση των τεχνικών υπηρεσιών που μας έχουν επιβάλλει μνημόνια και ΕΕ;

Επιβάλλεται άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφές, και αποζημίωση των πληγέντων.

Επίσης όμως πρέπει να γίνει έλεγχος και στο οδικό δίκτυο και στα γεφύρια που φαινομενικά άντεξαν όμως δέχτηκαν ισχυρή καταπόνηση λόγω κακοκαιρίας. Και αυτό για να μην τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στην οποία έγιναν παρεμβάσεις άρον άρον τις προηγούμενες μέρες, πληρώσαμε ένα σωρό κυβικά μπετόν (με τι μελέτη άραγε;) αλλά τελικά κατέρρευσε…

Τουλάχιστον ο κος Σπίρτζης ας μην υποτιμά τη νοημοσύνη μας με παχιά λόγια «ότι χρωστάμε στους αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάτω απ’ τη γέφυρα του Κερίτη να ξαναχτίσουμε την γέφυρα».

Ας δει επίσης τι χρωστά αυτός και η κυβέρνηση του, στους νεκρούς στην Κρήτη εν έτει 2019. Αλλά «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα….»