ΚΡΗΤΗ

Δέκα οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας της Κρήτης

Το κατώφλι του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου πέρασαν οι δυο Έλληνες που συνελήφθησαν σε περιοχές της Αττικής και του Ηρακλείου και κατηγορούνται ως «εγκέφαλοι» κυκλώματος που διενεργούσε λαθρανασκαφές στην Κρήτη από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο εισαγγελέας τους άσκησε δίωξη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και της νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών κατά περίπτωση. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν άλλα οκτώ άτομα, επτά Έλληνες και ένας αλλοδαπός ηλικίας 24 ως 62 χρόνων που συμμετείχαν στις παράνομες ανασκαφές και πωλούσαν τα πολύτιμα ευρήματα.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, που έκαναν τις συλλήψεις με τη βοήθεια συναδέλφων τους από την Ασφάλεια Αττικής, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν άνδρες του Τ.Α.Ε. και της Ο.Π.Κ.Ε. Ηρακλείου.

Κατά την διάρκεια των ερευνών, στα σπίτια των εμπλεκόμενων βρέθηκαν ένα δισκοειδές ανάγλυφο αντικείμενο, δέκα τμήματα αγγείων, δυο ηλεκτρονικά μηχανήματα και μια ηλεκτρονική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων, δυο εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, μια πυξίδα, δυο σκαπτικά εργαλεία, αλλά και δυο πυροκροτητές, 20 μέτρα ακαριαίο και ένα μέτρο βραδύκαυστο φυτίλι.