ΕΛΛΑΔΑ

Δήμαρχος Σύμης : Έχουν αρχίσει ν’ ανοίγουν σπίτια – Το λιμενικό κάνει τον ταξιτζή στους μετανάστες

Βράζουν τα νησιά από τις ανεξελέγκτες ροές –  «Τους τελευταίους 4 μήνες έχουν περάσει στη Σύμη 1800 μετανάστες» είπε ο δήμαρχος – Δήμαρχος Πεντέλης στον ΘΕΜΑ 104,6: «Δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε 300 ανήλικους μετανάστες στο Αμαλία Φλέμινγκ» – «Μας πρότειναν 12 ευρώ για κάθε άτομο» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος των ξενοδόχων

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Σύμης από τις ανεξέλεγκτες αφίξεις μεταναστών, περιέγραψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπακαλοδούκας… «περιφέρονται ελεύθεροι. Δεν έχει γίνει καταγραφή. 80-100 βρίσκονται στο Αστυνομικό τμήμα και οι υπόλοιποι 500 περιφέρονται, έχουν φτάσει μέχρι την είσοδο του σχολείου. Όπου θέλουν κάνουν την ανάγκη τους, όπου θέλουν κοιμούνται».

Ο δήμαρχος Σύμης επέκρινε και τη στάση του Λιμενικού, λέγοντας αρχικά «σαν τουρίστες ήρθαν, σαν τουρίστες πιστεύω να φύγουν». «Έρχονται με φουσκωτές βάρκες ανενόχλητοι. Το Λιμενικό κάνει τον ταξιτζή. Αν βγουν σε κάποια παραλία μη προσβάσιμη, τότε τους παίρνει από εκεί και τους φέρνει στην πόλη».

Ο κ. Παπακαλοδούκας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά σαν «ο θάνατος σου η ζωή μου», με τις μεταφορές μεταναστών από το ένα στο άλλο. «Δεν είναι λύση να φορτώνουμε τα άλλα νησιά, πρέπει να πάνε αλλού, η ροή δεν θα σταματήσει». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μόνο στη Σύμη τους τελευταίους 4 μήνες «έχουν περάσει 1.700-1.800».

«Δεν μπορεί να μείνουν σε ένα νησί 5 μίλια από την Τουρκία, χωρίς αστυνομία, χωρίς πυροσβεστική, χωρίς ΜΑΤ αν βάλουν μια φωτιά, χωρίς. Έχουν αρχίσει να ανοίγουν σπίτια. Πού ζούμε; Η Σύμη νιώθει μόνη της και απροστατεύτη» κατέληξε ο Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Δήμαρχος Πεντέλης: Δεν μπορούμε να ενσωματώσουμε 300 ανήλικους μετανάστες στο «Αμαλία Φλέμινγκ»

Την έντονη διαφωνία της με την στέγαση μεταναστών και προσφύγων σε πτέρυγα του «Αμαλία Φλέμινγκ» διατύπωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά.

Όπως είπε «το κτήριο αυτό είναι μέσα στον κεντρικό ιστό της Πεντέλης, είναι 150μ. από σχολεία» προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να ενημερωνόμαστε τελευταίοι».

«Οι φήμες λένε ότι θα είναι 200-300 άτομα ανήλικοι. Είναι παιδιά που θα ενηλικιωθούν. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για ενσωμάτωση» συμπληρωσε η κυρία Κεχαγιά.

«Είναι εντελώς μέσα στην πόλη. Είναι σαν να τους φέρνουν σε μια πλατεία. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει 300 παιδιά που η κοινωνία δεν μπορεί να εντάξει» πρόσθεσε η δήμαρχος Πεντέλης και αναρωτήθηκε αν στο κτήριο θα πληρούνται θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Την απόφαση για την παραχώρηση του «Αμαλία Φλέμινγκ» έλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Πρόεδρος ξενοδόχων για στέγαση μεταναστών: Μας πρότειναν 12 ευρώ για κάθε άτομο

«Πρέπει να προσέξουμε πως θα κινηθούμε οι ξενοδόχοι», είπε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία.

«Εμείς λέμε ότι θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά θέλει προσοχή για να μην χαλάσει το τουριστικό μας προϊόν. Όταν κάποιος θα δει ότι εκεί που έχει κλείσει να κάνει διακοπές, φιλοξενούνται παράτυποι μετανάστες.. ίσως το σκεφτεί», ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος.

Αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για το αντίτιμο ανά μετανάστη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων είπε ότι αυτό βρίσκεται στα 12 ευρώ.

«Θα είναι η διανυκτέρευση χωρίς διατροφή. Προφανώς δεν βγαίνει ένας ξενοδόχος με τόσα λεφτά» είπε, επισημαίνοντας ότι το χειμώνα χρειάζεται και πετρέλαιο και τα ξενοδοχεία έχουν έξοδα κίνησης και αυτά τα χρήματα θα καθυστερήσουν να δοθούν.

Όπως είπε μάλιστα ο κύριος Τάσιος, από ανάλογη εμπειρία, το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει μετανάστες, την επόμενη ημέρα θέλει ανακαίνιση.