ΚΡΗΤΗ

Δίκτυο που σώζει ζωές στήνει σε όλη την Κρήτη η καρδιολογική

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Εμφύτευση απινιδωτών σε νέους με προδιάθεση αιφνίδιου θανάτου

 

Δίκτυο προστασίας που σώζει ζωές ετοιμάζεται να στήσει σε όλη την Κρήτη η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου εστιάζοντας στον γονιδιακό έλεγχο των ανθρώπων που έχουν προδιάθεση για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο χωρίς να το γνωρίζουν και των οικογενειών τους.

Για το τι ακριβώς θα προσφέρει αυτό το δίκτυο, που αρχίζει τη δράση του το καλοκαίρι, μίλησε στην “Π” ο διευθυντής της Κλινικής καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης.

Ο κ. Φραγκίσκος Παρθενάκης
Ο κ. Φραγκίσκος Παρθενάκης

Ο ίδιος σημείωσε ότι αντίστοιχα προγράμματα προετοιμάζονται στη φάση αυτή στην Αθήνα και τη Θεσσαλονική με στόχο να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Παρθενάκης ανέφερε: “Αυτό που θα κάνουμε είναι να καταγράψουμε πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν ξαφνικά από καρδιολογικά νοσήματα αλλά και ποια μέλη της οικογένειάς τους έχουν το γενετικό υπόβαθρο που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο”.

Προστασία με την εμφύτευση απινιδωτών

Ο κ. διευθυντής πρόσθεσε: “Αυτό θα γίνει με γονιδιακή ανάλυση. Γνωρίζοντας πλέον ποιοι κινδυνεύουν, θα μπορούμε να τους προφυλάξουμε με την εμφύτευση απινιδωτών”.

Σύμφωνα με τον κ. Παρθενάκη, πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και θα διαρκέσει 2 χρόνια. Το ίδιο δίκτυο θα οργανωθεί από το Ωνάσειο στην Αθήνα και το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι εκατοντάδες άτομα στην Κρήτη που έχουν γενετικό καρδιακό νόσημα έχουν σωθεί χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και την εμφύτευση των απινιδωτών.

Πέντε χιλιάδες επεμβατικές πράξεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 σε σχέση με το 2017 αυξήθηκαν κατά 28,8% οι επεμβατικές πράξεις (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές, εμφύτευση απινιδωτών κ.ά.) που έγιναν στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ φθάνοντας συνολικά τις 5.000.

.patris.gr