ΕΛΛΑΔΑ

Δασκαλάκης: Δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα

Δασκαλάκης – Κορωνοϊός: Τρομακτική εκτίμηση του καθηγητή για το ποια θα ήταν η εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα μας εάν η κυβέρνηση προσπαθούσε να εφαρμόσει την «ανοσία της αγέλης» – Ποια είναι η πρόβλεψή του για τις επόμενες μέρες

Δεκάδες χιλιάδες (στο «καλό» σενάριο) ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες (αν κατέρρεε το σύστημα υγείας) νεκρούς θα θρηνούσε η Ελλάδα εαν η κυβέρνηση δεν είχε προβεί έγκαιρα στην επιβολή αυστηρών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊου και είχε επιλέξει τη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης», είπε σήμερα ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής επιστήμης υπολογιστών του ΜΙΤ εξήρε την άμεση λήψη μέτρων στην χώρα μας αλλά και την αποτελεσματικότητά τους.

Ερωτηθείς ποια θα ήταν η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας εάν δεν είχαν ληφθεί έγκαιρα μέτρα και η χώρα προσπαθούσε να εφαρμόσει την ανοσία της αγέλης, ο κ. Δασκάλης εκτίμηση ότι στο «καλό σενάριο» που δεν θα κατέρρεε το εθνικό σύστημα υγείας οι νεκροί θα ανέρχονταν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες, ενώ εάν κατέρρερε το σύστημα υγείας ο αριθμός τους θα εκτοξευόταν σε εκατοντάδες χιλιάδες, δεδομένου ότι σε ότι αφορά την ανοσία της αγέλης, περιμένεις να νοσήσει περί το 50% του πληθυσμού.

Ο κ. Δασκαλάκης χαρακτήρισε «σταθερό» τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα έχουν αρχίσει να λειτουργούν και αυτό φαίνεται. Παράλληλα, έκανε λόγο πώς «τα κρούσματα δεν πέφτουν ακόμα γιατί στην αρχή δεν τηρήθηκαν αυστηρά τα μέτρα» στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τη λήψη ο μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο καθηγητής, εξήγησε τη λογική τους. «Σκοπός είναι να περιοριστούν οι ασθενείς σπίτι τους. Εκεί, θα μεταδόσουν τον ιό στην οικογένειά τους, όμως η μετάδοση θα σταματήσει εκεί» υπογράμμισε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας το προσεχές διάστημα «θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τώρα, με κάποια σκαμπανεβάσματα» ώστε «να κλείσει ο ιός τον κύκλο του μέσα στα σπίτια» και να αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα.