ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Figaro: «Αποδυναμωμένη» η Ευρώπη μετά το Brexit εκτιμά το 62% των Γάλλων 

Μόνο οι ψηφοφόροι που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα του Μακρόν και εκείνοι που υποστηρίζουν τους Σοσιαλιστές βλέπουν θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση – Η άποψη των Γάλλων για το Brexit

Σε μια χρονική στιγμή που η πολιτική κρίση στη Βρετανία εξαιτίας του Brexit έχει κορυφωθεί δημοσκόπηση της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro με αφορμή τις ευρωεκλογές του Μαΐου αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Γάλλων δεν εμπιστεύεται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ερώτηση «Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι για εσάς πηγή ελπίδας ή πηγή φόβου;», μόνο το 29% των ερωτηθέντων θεωρούν την Ευρώπη πηγή ελπίδας σε αντίθεση με σχετική δημοσκόπηση τον Οκτώβριο του 2003, όπου το 61% είχε απαντήσει πως βλέπει την ΕΕ θετικά.

Οι χαμηλές προσδοκίες των Γάλλων για την ΕΕ ενόψει Ευρωεκλογών

Στη δημοσκόπηση που διενήργησαν για λογαριασμό της Le Figaro οι εταιρείες Odoxa και Dentsu Consulting σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό δίκτυο Franceinfo, το 31% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Ευρώπη είναι «πηγή φόβου» ενώ το 40% δήλωσε «ούτε το ένα, ούτε το άλλο».

Όμως, το 68% των ερωτηθέντων ψηφοφόρων που ανήκουν στο κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν «La République en marche» και το 57% των ερωτηθέντων που ψηφίζουν τους Σοσιαλιστές απάντησε πως βλέπει την Ευρώπη θετικά. Τα παραπάνω χαμηλά ποσοστά αντιπροσωπεύουν τις χαμηλές προσδοκίες και τις αμφιβολίες των Γάλλων ψηφοφόρων για την αποτελεσματικότητα της ΕΕ.

Ανησυχούν οι ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών για την Ευρώπη μετά το Brexit

Στο ερώτημα «πιστεύετε πως η Ευρώπη θα βγει πιο ενισχυμένη ή πιο αποδυναμωμένη μετά το Brexit;», το 62% απάντησε πως η Ευρώπη μετά το διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι αποδυναμωμένη και μόνο το 37% των ερωτηθέντων βλέπει την Ευρώπη ενισχυμένη μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Πιο πολύ για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια ανησυχούν οι Γάλλοι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού κόμματος, που σε ποσοστό 71% απάντησαν ότι η ΕΕ θα είναι αποδυναμωμένη μετά το Brexit.

Πάντως, το 78% των Γάλλων απάντησε πως όταν ολοκληρωθεί το Brexit ο μεγάλος χαμένος θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ενώ μόνο το 22% δήλωσε πως πιστεύει το αντίθετο.

Η αγοραστική δύναμη και το μεταναστευτικό: Τα κίνητρα που θα οδηγήσουν τους Γάλλους στις κάλπες

Στην ίδια δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν ποιος τομέας είναι αυτός που μετρά για εκείνους περισσότερο και θα επηρεάσει την ψήφο τους ανάμεσα σε τομείς όπως, η αγοραστική δύναμη, το μεταναστευτικό, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, το περιβάλλον, η Ευρώπη και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, η υγεία, η φορολογία, η γαλλική ταυτότητα, η ανεργία και η εκπαίδευση.

Το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η αγοραστική δύναμη θα μετρήσει στην ψήφο του για τις ευρωεκλογές ενώ το 27% θα ψηφίσει έχοντας κατά νου το μεταναστευτικό πρόβλημα. Το 24% θα προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών με βασικό ζητούμενο την ασφάλεια και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Επίσης, το 24% των Γάλλων ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και αυτός είναι ο τομέας που θα κρίνει την ψήφο του.

Η παραπάνω δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Απριλίου μέσω διαδικτύου σε δείγμα 1.000 Γάλλων άνω των 18 ετών, που προέρχονται από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικά στρώματα.