ΚΡΗΤΗ

Δημοτικές εκλογές: Πόσα ψηφοδέλτια εκλέγουν σύμβουλο στον Δήμο Ηρακλείου

Η απλή αναλογική, που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός από τα “κακά” της (όποιος Δήμαρχος δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο) έχει και τα “καλά” της. Αυτά είναι:

– Στους Δήμους, που δεν θα εκλεγεί Δήμαρχος την πρώτη Κυριακή (να συγκεντρώσει δηλαδή ποσοστό 50% +1) είναι υποχρεωτική η συνεργασία δύο ή και περισσοτέρων δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο (αλλιώς δεν θα μπορεί να κυβερνηθεί ο Δήμος).

– Λόγω της απλής αναλογικής, άνοιξε η όρεξη σε πολλούς να δημιουργήσουν δημοτικές παρατάξεις και να διεκδικήσουν μία ή περισσότερες θέσεις στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και την προσδοκία ότι, αν δεν εκλεγεί Δήμαρχος την πρώτη Κυριακή, να κάνουν συνεργασία με τον εκλεγέντα (στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία) Δήμαρχο και να πάρουν μία αντιδημαρχία  (καθόλου άσχημο, αφού για 4 χρόνια θα υπάρχει και μηνιαίος μισθός 1.454 ευρώ!).

– Επίσης, η απλή αναλογική και η παρουσία πολλών ψηφοδελτίων, δεν επιτρέπουν, προεκλογικά, την “σκληρή κόντρα” των υποψηφίων, αφού, είναι ορατή η ανάγκη των συνεργασιών, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει σε κανένα η εκτός ορίων αντιπαράθεση.

Πόσα ψηφοδέλτια, όμως, χρειάζονται στον Δήμο Ηρακλείου για να εκλεγεί ένας σύμβουλος;

Στον Δήμο Ηρακλείου εκλέγονται 49 δημοτικοί σύμβουλοι συν τον Δήμαρχο. 
Διαιρούμαι τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων διά του αριθμού των συμβούλων και ο αριθμός που θα προκύψει, αντιστοιχεί στα ψηφοδέλτια που πρέπει να πάρει για να εκλέξει ένα σύμβουλο.

Παράδειγμα: Αν στο Δήμο Ηρακλείου, τα έγκυρα ψηφοδέλτια είναι 90.000τότε ο αριθμός των ψηφοδελτίων που εκλέγουν ένα δημοτικό σύμβουλο είναι 1.835

Το ίδιο ισχύει και για όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Επομένως, ο ελαχιστότατος στόχος των δημοτικών παρατάξεων “δεύτερης ταχύτητας” στον Δήμο Ηρακλείου είναι τα περίπου 2.000 ψηφοδέλτια, με τα οποία θα εκλεγεί ο επικεφαλής.

Καλή επιτυχία σε όλους και καλό αγώνα…