ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥΚΡΗΤΗ

«Δικταίον Άντρον»: Η μαγεία του απόκοσμου

Καθώς από το χωριό Ψυχρό Λασιθίου, σε υψόμετρο 1020 μέτρων, μέσα από ένα πλακόστρωτο μονοπάτι, που περιστοιχίζεται από βελανιδιές, φτάνεις στην είσοδο του Δικταίου Άντρου, η θέα είναι μοναδική. Έχεις μπροστά σου ολόκληρο το οροπέδιο Λασιθίου, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Κρήτης-δώρο Θεού στο νησί.Και μόνο γι΄αυτή τη θέα αξίζει το ταξίδι…

Και μετά; Μ΄αυτή την αύρα της θέας να χαίδεύει το μυαλό σου, μπαίνεις στο Δικταίον Άντρον. Η διαφορά θερμοκρασίας είναι αισθητή, ακόμη και στον προθάλαμο, όπου θα σε υποδεχθούν αγριοπερίστερα πάνω στους εσωτερικούς τοίχους. Η μαγεία του μοναδικού σπηλαίου σε κυριεύει εξ αρχής, λες και βρίσκεσαι σ΄άλλο κόσμο, σ΄άλλο πλανήτη.

Αρχίζεις την περιήγησή του σε μια τουριστική διαδρομή 250 μέτρων, με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες και μια γραφική λιμνη. Μοναδική αίσθηση του απόκοσμου. Απόλυτη σιωπή. Ακούς μόνο τις στάλες να πέφτουν στο νερό της λίμνης.

Εδώ μέσα, στο απόκοσμο τοπίο, κατά την μυθολογία, κατέφυγε η Ρέα, για να γεννήσει τον Δία, από φόβο μήπως ο Κρόνος καταβροχθίσει κι αυτό τον γιο, που θα γεννούσε, αφού υπήρχε ο χρησμός, που έλεγε, ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από τον γιο του και μ΄αυτό τον τρόπο ο Κρόνος ήθελε να προστατεύσει τον εαυτό του.

Η Ρέα, ωστόσο, τον ξεγέλασε και, αντί για το βρέφος, του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο  στις φασκιές του μωρού. Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί, για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες.

Από τα πιο διάσημα σπήλαια στον κόσμο, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι το Δικταίον Άντρον, που έχει εσωτερικό χώρο 2.200 τ. μ.

Το σπήλαιο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους αρχαιολόγων, που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά, αποδεικνύουν συνεχή παρουσία και χρήση του από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς.

Για να επισκεφθεί κανείς το Ιδαίον Άντρον θα πρέπει ν΄ανεβεί στο Οροπέδιο Λασιθίου, που βρίσκεται κοντά στις τουριστικές περιοχές Μάλια και Χερσόνησο Ηρακλείου. Δεν είναι μεγάλη η απόσταση, αλλά ο δρόμος είναι ανηφορικός, με πολλές στροφές, πράγμα, που απαιτεί από 45 λεπτά μέχρι μια ώρα, για να φτάσεις στο χωριό Ψυχρό. Γι αυτό και το σπήλαιο λέγεται και «Σπήλαιο του Ψυχρού»
http://www.kritikaepikaira.gr/