ΚΡΗΤΗ

Δυσοίωνα μηνύματα για την φετινή παραγωγή λαδιού

Ανησυχητικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τους παραγωγούς ελαιολάδου που ξεκίνησαν σιγά – σιγά την διαδικασία της συλλογής του καρπού και της σύνθλιψης του στα εργοστάσια. Γίνεται λόγος για μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του δάκου και ως εκ τούτου σοβαρή καταστροφή στον καρπό της ελιάς και στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο επιστημονικός υπεύθυνος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης, τόνισε, ότι «Υπάρχει εκτεταμένη προσβολή των ελαιόδεντρων από τον δάκο, σε μεγαλύτερο βαθμό, από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι πληροφορίες προέρχονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, που μας καταγγέλλουν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει. Επίσης τα πρώτα ελαιουργεία που δούλεψαν  δεν βγάζουν καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Οπότε κάθε πρόβλεψη είναι πολύ πιθανόν να μην είναι σωστή καθώς βρισκόμαστε ακόμα στις πρώτες ημέρες της παραγωγής. Τα μηνύματα όμως είναι δυσοίωνα.»

Στο μεταξύ, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώθηκε και επίσημα, ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς για το έτος 2019.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου σε όσους από τους ελαιώνες ψεκάστηκαν κατά τον τελευταίο δολωματικό ψεκασμό, που πραγματοποιήθηκε από 16 έως 27 Οκτωβρίου μπορεί να ξεκινήσει, με ασφάλεια όσον αφορά στην ύπαρξη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στο ελαιόλαδο, δίδοντας και σχετικό πίνακα με τις σχετικές ημερομηνίες.

Επιπλέον, συνιστάται η συγκομιδή, εκτός από την περίπτωση που οι παραγωγοί προβούν σε συμπληρωματικές επεμβάσεις καταπολέμησης του δάκου, να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις ημερομηνίες αυτές.