ΕΛΛΑΔΑ

Δύο χιλιάδες μετανάστες επιστρέφουν στην Ελλάδα

«Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τη γερμανική πλευρά για το θέμα της επαναπροώθησης των προσφύγων, όπως έχουν καταγραφεί στο σύστημα Eurodac στην Ελλάδα». Την παραπάνω δήλωση κοινοποίησε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα. Τα υπουργεία Εσωτερικών (έχουν συμφωνήσει) και βρισκόμαστε ενώπιον της άμεσης ολοκλήρωσης. Εκκρεμεί μόνο μια τελική ανταλλαγή επιστολών. Έχουμε συμφωνήσει», δήλωσε η Ελεονόρε Πέτερμαν και διευκρίνισε ότι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθούν μετά την υπογραφή της.

Διευκρινίζοντας σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη με την Αθήνα για το μεταναστευτικό, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι αφορά μόνο περιπτώσεις αιτούντων άσυλο, οι οποίοι εντοπίζονται στα γερμανοαυστριακά σύνορα και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση σε άλλη χώρα – «τις λεγόμενες περιπτώσεις Eurodac 1», όπως εξήγησε – ενώ αναφερόμενη στο χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορεί να γίνει η επαναπροώθηση, επισήμανε ότι είναι μόνο 48 ώρες.

Σύμφωνα με “Τα Νέα”, έως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με την Αθήνα, ενώ μένει να υπογραφεί και η αντίστοιχη συμφωνία με τη γειτονική Ιταλία.

Με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα υποδεχτεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχτεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.

Εντωμεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε προχθές Πέμπτη τη Σαξονία, όπου υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες στο ομοσπονδιακό επίπεδο για τον επαναπατρισμό προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων να τους χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκαν.

«Οι επαναπατρισμοί παραμένουν μείζον πρόβλημα», δήλωσε η Μέρκελ στη Δρέσδη, έπειτα από μια συνάντηση με την τοπική οργάνωση της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι κρατιδιακές κυβερνήσεις χρειάζονται τη βοήθεια των ομοσπονδιακών Αρχών, που πρέπει να επεξεργάζονται ταχύτερα τα αναγκαία έγγραφα, ώστε να διευκολύνονται οι επαναπατρισμοί.

Είναι σαφές, συνέχισε η καγκελάριος, ότι «το έτος 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί και δε θα επαναληφθεί», αναφερόμενη στη μαζική υποδοχή προσφύγων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη συντηρητική καγκελάριο, έχει εξανεμιστεί πλέον η πεποίθηση ότι η Γερμανία μπορούσε να ελέγξει και να οργανώσει την υποδοχή ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Τη Γερμανίδα καγκελάριο περίμενε μπροστά στο κρατιδιακό κοινοβούλιο στη Δρέσδη μια ομάδα περίπου 300 μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης PEGIDA και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Πολλοί από τους συγκεντρωμένους εξακόντισαν ύβρεις και προσβολές εναντίον της, αποκαλώντας την επικεφαλής της κυβέρνησης «προδότρια του λαού».

Η κ. Πέτερμαν μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την Ιταλία, δηλώνοντας ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουν επιτυχή κατάληξη.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ. Γίνονται επαφές και σε υπουργικό επίπεδο και θεωρούμε ότι και η συμφωνία με την Ιταλία θα επιτευχθεί», είπε.

Την προηγούμενη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ αντίστοιχη συμφωνία της Γερμανίας με την Ισπανία.

Το Deal: Τι προβλέπει η συμφωνία

Η προαναγγελία του deal με την Ελλάδα, που έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης συμφωνίας με την Ισπανία για το προσφυγικό, έγινε στις 15 Αυγούστου από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Βασικός άξονας της συμφωνίας είναι η επαναπροώθηση – από τη Γερμανία στην Ελλάδα – αιτούντων άσυλο που έχουν καταγραφεί στο σύστημα Eurodac (ευρωπαϊκή βάση δεδομένων) και αναγνωρίζονται στα γερμανικά σύνορα.

Το Βερολίνο υποχρεούται να υποδεχτεί συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκκρεμουσών περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης για τη Γερμανία λόγω των επανενώσεων των οικογενειών.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και η επιχορήγηση της Ελλάδας – χωρίς να έχει αποκαλυφθεί μέχρι τώρα το ακριβές ποσό – για να “τρέξει” τη διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων. Η Γερμανία με τη σειρά της, στο πλαίσιο των επανενώσεων, θα πρέπει να δεχτεί στο πλαίσιο των επανενώσεων σταδιακά από την Ελλάδα 2.900 πρόσφυγες για τα έτη 2017 και 2018.

(φωτογραφία αρχείου)