ΓΥΝΑΙΚΑ

Είμαι η Μαίρη Παναγιωταράαααα…..

 

Της Ρίκης Ματαλλιωτάκη

 

Όταν την εποχή του 1980 περίπου, αν δεν κάνω λάθος, ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης έγραφε τον ύμνο της καταπιεσμένης νοικοκυράς («Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά, μια εργαζόμενη μητέρα μια καλή νοικοκυρά. Δεν είμαι τίποτα το σπέσιαλ, το καταπληκτικό, είμαι αυτό που λέμε δείγμα τυπικό.») του διέφυγε προφανώς πως το πρώτο θηλυκό πλάσμα που δημιούργησε ο Πανάγαθος δεν ονομάζονταν Μαίρη αλλά Εύα. Και Εύα ως γνωστόν σημαίνει ζωή, που πάει να πει, ή έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα, πως ήξερε ο καλός Θεούλης τι έκανε…

Ή μήπως άραγε – το σκεφτήκατε ποτέ;- δεν ήξερε μια και δυστυχώς ζωή δεν σημαίνει μονάχα δικαίωμα μα πάνω απ΄ όλα υποχρέωση.Ζωή σημαίνει ευθύνη, συνέπεια, σκληρή δουλειά και πρώτιστα φυσικά σημαίνει οδύνη… αναφαίρετο προνόμιο της ζωής, μια κι η ζωή μόνο μέσα από τις οδύνες γεννάται, κι ως εκ τούτου αναφαίρετο προνόμιο της γυναίκας που τη γεννά!

Επειδή ωστόσο η «Μαίρη Παναγιωταρά» δε σταμάτησε να ζει μετά το 1980 αλλά, κακά τα ψέματα, ζούσε, ζει και θα ζει στον αιώνα τον άπαντα, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί όλα τα συστατικά, ή αλλιώς όλες οι υποχρεώσεις, της ζωής είναι γένους θηλυκού; Σημαίνει μήπως κάτι αυτό; Κανείς δε ξέρει….Το τι ακριβώς σημαίνει όμως για μια γυναίκα να επιφορτίζεται με όλες εκείνες τις υποχρεώσεις που τις κληροδότησε μια «ΕΥΑ», η φύση της δηλαδή, και το πώς τα καταφέρνει να συνδυάζει-επιτυχώς μάλιστα τις περισσότερες φορές- τους ρόλους της συζύγου και της ερωμένης, της μάνας και της σεξοβόμβας, της καριερίστας και της απανταχού παρούσας κυρίας, του ενεργά κοινωνικού άτομου και της νοικοκυράς, αυτό είναι μια άλλη, πονεμένη ιστορία που δε μπορεί να περιγραφτεί.Απλά διαπιστώνεται ….

 

Μαρία Κ. Επιχειρηματίας:Πολύ απλά….γίνεσαι μάγος!Πως τα καταφέρνεις; Πολύ απλά….γίνεσαι μάγος! Κάνεις την ημέρα να έχει διάρκεια 36 ωρών, βρίσκεσαι συγχρόνως σε δύο μέρη όπως ας πούμε στο γραφείο σου και σε ένα ραντεβού 15 χιλιόμετρα έξω από τη πόλη και βέβαια αποτελείς ιατρικό φαινόμενο αφού ενώ είσαι στα πρόθυρα εγκεφαλικού δείχνεις συγχρόνως να διακατέχεσαι από απόλυτη νιρβάνα! Για να σοβαρευτούμε πάντως, με εσωτερική ισορροπία και τη δύναμη της δημιουργίας, που εμένα τουλάχιστον απαιτεί η δουλειά μου, καταφέρνεις να αντέξεις στις πιέσεις των υποχρεώσεων και να απολαύσεις μια ζωή γεμάτη εμπειρίες και συγχρόνως δυνατές ανθρώπινες σχέσεις.

 

Μαριλένα Ζ. Επιχειρηματίας – Διακοσμήτρια«Η εικόνα μιας γυναίκας που προλαβαίνει επιτυχώς τα πάντα είναι μια σύγχρονη ουτοπία….»

Για κάθε άνθρωπο η επιδίωξη πολλών στόχων είναι συνήθως δύσκολη και κοπιαστική. Ιδιαίτερα για μια γυναίκα που επωμίζεται το ρόλο της συζύγου, της μητέρας αλλά παράλληλα δε θέλει να απεμπολήσει τον κοινωνικό/ πολιτικό της ρόλο αλλά κυρίως την επαγγελματική της καταξίωση, ο στόχος αυτός είναι από δύσκολος έως και ανέφικτος.. Η εικόνα μιας σούπερ γυναίκας που λειτουργεί παντού ευχάριστα άνετα και επιτυχημένα, γεμάτη δύναμη και ζωτικότητα, προφανώς γεμίζει όλες μας με άγχος αλλά και ενοχές. Ενοχές που δημιουργούν ένα αίσθημα ανεκπλήρωτου αλλά και αποτυχίας πλήρους ελέγχου της καθημερινότητας. Πρέπει λοιπόν να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητες μας και να εστιάσουμε το πολύ σε δυο τρεις τομείς που ενδιαφέρουν την καθεμιά μας ξεχωριστά και μας κάνουν να νιώθουμε συναισθηματικά πλήρεις αφού δυστυχώς η εικόνα μιας γυναίκας που προλαβαίνει επιτυχώς τα πάντα είναι μια σύγχρονη ουτοπία.

Άντα Α. Επιχειρηματίας:«Επιτυχία; Σε καμιά περίπτωση…»

Τον ξέρω καλά αυτόν τον φαύλο κύκλο: Πρέπει να είσαι καλή μαμά, στοργική σύζυγος, διακεκριμένη επαγγελματίας, κοινωνικά παρούσα και δραστήρια πολίτης, Θέλουμε να είμαστε καλές και αποτελεσματικές σε όλα με αποτέλεσμα οι ενοχές που νιώθουμε για την ανεπάρκεια μας να μας καταλήγουν σε υστερία και κατάθλιψη.Υπάρχει επιτυχία λοιπόν ; Σε καμιά περίπτωση…Άρα τι γίνεται; Βάζουμε προτεραιότητες και αρχίζουμε να αντιτασσόμαστε στα «πρέπει» Αφήνουμε το συναίσθημα και τη ψυχή μας να αποφασίσει , που θα δώσει κι ότι το ωραιότερο, και στη συνέχεια πάρα πολύ ρεαλιστικά και προσγειωμένα κάνουμε «έκπτωση» σ’ όλα τα υπόλοιπα. Κανένας άνθρωπος δε μπορεί να είναι επιτυχημένος σε όλα τα επίπεδα γι΄ αυτό ας είμαστε πιο επιεικής με τον εαυτό μας. Ας είναι κι οι άλλοι όμως πιο επιεικείς μαζί μας.

Ελένη Α.Επιχειρηματίας:«Η αγάπη είναι ένας κρίκος για την αλυσίδα της επιτυχίας.»

Μεγαλώνοντας εμείς οι γυναίκες ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά ότι πολλές αρμοδιότητες συσσωρεύονται χωρίς να το καταλάβουμε στη ζωή μας και ότι χρειάζεται αμέριστη προσπάθεια εκ μέρους μας αν θέλουμε να τα καταφέρουμε είτε στην οικογένεια, είτε στις πολιτικές φιλοδοξίες, είτε στη κοινωνική ζωή είτε στη προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο. Πλην όμως θεωρώ ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς και θετικά σκεπτόμενους καθώς και σε αυτούς που πιστεύουν στον εαυτό τους. Κι επειδή φυσικά τώρα πρέπει να μιλήσω για το πως τα καταφέρνω εγώ, να αξιολογήσω δηλαδή το δικό μου εαυτό κι ίσως να του δώσω κάποιο βαθμό επιτυχίας-άριστα πάντως δεν θα του έδινα με τίποτα- πρέπει να πω ότι φροντίζω να είμαι αληθινή, να λειτουργώ χωρίς να ενοχλώ και να υποβιβάζω τους συνεργάτες και τους συνανθρώπους μου γιατί θεωρώ ότι το πιο βασικό που μου ανοίγει τους δρόμους είναι η αγάπη. Η αγάπη που δίνω και δέχομαι από το περιβάλλον μου και τους ανθρώπους γενικότερα, από τη φύση και τα ζώα, μια και το καθένα ξεχωριστά είναι ένας κρίκος για την αλυσίδα της επιτυχίας. Και τέλος, πάνω απ΄ όλα η αγάπη που δέχομαι από το σύζυγο και το γιο μου γι΄ αυτό και τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που υπάρχουν στη ζωή μου.

Μίκα Μ. Επιχειρηματίας:«Ναι στην εργασία, σύνεση σε όλα τα υπόλοιπα…»

Με ρωτάτε πως είναι δυνατόν να υπάρξει συνδυασμός καριέρας και οικογένειας ή εάν αυτό είναι εφικτό. Πραγματικά είναι δύσκολη η απάντηση. Και πιστεύω ότι όχι μόνο είναι δύσκολη αλλά και άγνωστη. Όσο δραστήρια και φιλόδοξη να είναι η γυναίκα επιχειρηματίας δεν ξεπερνάει τον σημαντικό ρόλο της σαν μητέρα, σύζυγος, και κυρία του σπιτιού της. Η πολύωρη απουσία της από το σπίτι δεν αναπληρώνεται με τις παροχές που εξασφαλίζονται από την εργασία της.Να σας μιλήσω πως το αντιλαμβάνομαι εγώ;Είμαι επιχειρηματίας, δοκιμασμένη στην εργασία μου αφού δημιούργησα μόνη μου την επιχείρηση μου, αλλά δοκιμασμένη και στο σπίτι μου. Έχω το διαζύγιο μου, την ευθύνη τριών παιδιών που, ναι, είναι καλά παιδιά, αλλά αν τα ρωτήσετε θα ήθελαν να ήμουν κοντά τους περισσότερο. Ακόμα και σήμερα που τα μεγάλα έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο και εργάζονται, θυμούνται ότι έλειπα πολλές ώρες από το σπίτι.Συνεπώς τι να απαντήσω στο ερώτημα σας; Σαφώς και συνδυάζω την δουλειά μου με το σπίτι μου. Αλλά το καλύτερο αποτέλεσμα για το σπίτι έρχεται από τον τρόπο που καλύπτω στα παιδιά μου τα κενά που αφήνει η απουσία μου. Εκεί όντως χρειάζεται η προσοχή ή κι αν θέλετε η εξυπνάδα.Λέω πάντως ναι στην εργασία, σύνεση ωστόσο σε όλα τα υπόλοιπα.

Μαρία Χ. Δημόσιος Υπάλληλος:«Ενεργώντας και όχι απλά…παρατηρώντας.»

O συνδυασμός «γάμος-μητρότητα- καριέρα-κοινωνική ζωή» επιτυγχάνεται απόλυτα και μόνο με γνώμονα το ενδιαφέρον και την αφοσίωση σε αυτό που θέλεις να κατακτήσεις.Στο γάμο εστιάζεις στο σεβασμό και στη κατανόηση της προσωπικότητας του συντρόφου ο οποίος προτρέπει και βοηθά στην επιτυχία με τη διαλλακτικότητα στις απαιτήσεις της οικογένειας.Στη μητρότητα εστιάζεις στη προσοχή, τις ισορροπίες, και στην ελεγχόμενη ελευθερία των παιδιών.Στη καριέρα εστιάζεις στις άριστες σχέσεις με τους πελάτες και συνεργάτες και στο πραγματικό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της δουλειάς σου!Για τη κοινωνική ζωή, όταν είσαι άτομο επικοινωνιακό, όλα είναι εύκολα και ευχάριστα αρκεί να βρίσκεσαι σε περιβάλλον που συνάδει με τις αξίες και τα ενδιαφέροντα σου.Όμως για μένα επιτυχία σημαίνει άποψη και θέση στα σημερινά δρώμενα και συνθήκες ζωής όλων. Σημαίνει ενεργός πολίτης, κινητικότητα και συμμετοχή σε θέματα πολιτισμού, κοινωνίας, περιβάλλοντος. Δηλαδή σε θέματα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής μας ενεργώντας και όχι απλά…παρατηρώντας.

Εύα Ν. Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος«Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας….»Πιστεύω πως δεν υπάρχει συνταγή για να επιτύχει κάποιος στη δουλειά, στη ζωή, στην οικογένεια ή σε οτιδήποτε άλλο, συνεπής στον εαυτό σου χρειάζεται μόνο να είσαι και βεβαίως να αγαπάς και τα δυο πολύ.Προσωπικά δεν είμαι παντρεμένη , άρα η ζωή μου δεν είναι ενταγμένη σε ένα «κλασικό» σχήμα οικογένειας, όμως οικογένεια για μένα, πέρα από τη πατρογονική, είναι οι φίλοι μου και κάποιοι άνθρωποι της δουλειάς μου με τους οποίους μας σμίγει το ίδιο «μικρόβιο» και γι΄ αυτό μέσα μου τους πολιτογραφώ αποκαλώντας τους συγγενείς.και νιώθοντας απέναντι τους την ίδια ακριβώς ευθύνη που θα ένιωθα αν είχα όντως και μια δική μου οικογένεια.

Γιωργία Μ. Έμπορος «Όταν θέλει κάποιος μπορεί να τα καταφέρει όλα…»

Το ότι μια γυναίκα μπορεί να επιτύχει σε όλα εγώ προσωπικά το αντιλήφθηκα πολύ νωρίς, από τις δυο γυναίκες-πρότυπα της ζωής μου, τη μητέρα και τη γιαγιά μου. Κι είναι τιμή και υποχρέωση μου να αναφερθώ ειδικά στη μνήμη της τελευταίας λέγοντας ότι η γιαγιά μου ήταν πρόεδρος στο εργοστάσιο του Κωνσταντινίδη όπου εργαζόταν και πάλευε τότε-γυναίκα μόνη- για την καθιέρωση του οκταώρου των σταφιδεργατών. Το μήνυμα λοιπόν πέρασε από τότε στο παιδικό μου μυαλό κι έγινε βίωμα κάνοντας με να πιστεύω ακράδαντα ότι μια γυναίκα μπορεί απόλυτα να συνδυάσει γάμο, μητρότητα, καριέρα, κοινωνική ζωή, πολιτικές φιλοδοξίες, εθελοντισμό καθώς επίσης και νοικοκυροσύνη άσχετα από το αν είναι εύκολο ή όχι. Γιατί ασφαλώς δεν είναι εύκολο, όταν όμως θέλει κάποιος μπορεί να τα καταφέρει όλα, αρκεί να είναι μεθοδικός, συνεπής, εργατικός και βέβαια να διατηρεί μια ισορροπημένη σχέση με τους γύρω του, φίλους και συνεργάτες, και πάνω απ’ όλα με την οικογένεια του. Γιατί η σημαντικότερη βάση για να στηριχθείς, να αναρριχηθείς και να αποδώσεις στις όποιες προτεραιότητες και στόχους βάζεις στο ξεκίνημα της ζωής σου, αναντίρρητα είναι μόνο η οικογένεια!

Μαρία Μ. Νηπιαγωγός:«Με τίμημα που μεταφράζεται σε υπερβολικό άγχος»

Η γυναίκα από τη φύση της είναι πλασμένη να υποδύεται, να υπερασπίζεται και να υπηρετεί πολλούς ρόλους: Στη σημερινή όμως εποχή όπου καλείται να αποδείξει την αξία της και σαν σύζυγος, και σαν μητέρα, και σαν εργαζόμενη, αλλά και σαν κοινωνικά ενεργό άτομο, η πολυπλοκότητα των ρόλων αυτών, θεωρείται αυτονόητη έστω κι αν κάτι τέτοιο έχει ένα τίμημα που μεταφράζεται σε υπερβολικό άγχος να τα προλάβει όλα. Να είναι τέλεια σε όλα, ας σημειωθεί και στο τομέα της εμφάνισης, που δυστυχώς έχει μεγάλη μερίδα στο προαναφερθέν άγχος της τελειότητας.Σημασία έχει ωστόσο η γυναίκα να καταφέρει να κατανείμει τους παραπάνω ρόλους – καθώς και άλλους που δεν αποκλείεται να προκύψουν στη πορεία της ζωής της- σωστά ούτως ώστε να της μείνει χρόνος να κάνει και πράγματα για τον εαυτό της, προϋπόθεση απαραίτητα για τη ψυχική και σωματική της υγεία και ευεξία.

Μαίρη Φ. Παραγωγός Ραδιοτηλεοπτικών Προγραμμάτων ΕΡΤ«Η επιτυχία έχει σαν κόστος πολύ ιδρώτα….»

Έζησα πολύ έντονα την εποχή του « Είμαι η Μαίρη Παναγιωταράααα….» που προσπαθούσε να περάσει το σύνθημα «ισότητα στην εργασία, στο σπίτι, στη ζωή», στο πρόσωπο μιας χαμογελαστής μεν πλην όμως πάντα κουρασμένης γυναίκας που πάλευε να ανέβει στον ανήφορο της εξέλιξης για καριέρα κι ανάπτυξη άλλων ενδιαφερόντων πέρα των οικιακών καθηκόντων και των αυστηρά κοινωνικών και φιλανθρωπικών υποχρεώσεων που τους δικαιολογούσε η τότε εποχή. Σήμερα τα πράγματα φυσικά έχουν αλλάξει πολύ,μια γυναίκα καριέρας δεν είναι πια δακτυλοδειχτούμενη, τα νέα κορίτσιαδεν θεωρούν το γάμο πρώτη προτεραιότητα κι ούτε αισθάνονται την ανάγκη για κοινωνική αποκατάσταση. Επίσης υπάρχουν μονογονεικές οικογένειες άρα η απόφαση – και κατ’ επέκταση κι οι ευθύνες-για το αν θα κάνουν ή όχι παιδί είναι όλη δική τους.Τα παραπάνω φυσικά δε αφορούν όλες τις γυναίκες- τουλάχιστον ακόμα- όσες πάντως τις αφορούν η απάντηση κατά τη γνώμη μου είναι:«Ναι, μπορούν να συνδυαστούν επιτυχώς όλοι οι ρόλοι , απλά η επιτυχία έχει σαν κόστος πολύ κόπο κι ιδρώτα…και τότε και τώρα και πάντα!»

Κορίνα Π. Κτηνίατρος«Μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει οικογένεια και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία…»

Η γυναίκα είναι μία ύπαρξη με ευαισθησίες , έντονο συναισθηματισμό μα και συγχρόνως αστείρευτη δυναμικότητα. Σαν μητέρα προσπαθεί να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο στον ρόλο της. Ένα ρόλο πολύ δύσκολο που ειδικά όταν συνδυάζεται με μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία γίνεται ακόμη δυσκολότερος. Εγώ βέβαια δεν έχω βιώσει ακόμα την μητρότητα, πιστεύω ακράδαντα ωστόσο πως ναι, μια γυναίκα μπορεί να συνδυάσει την οικογένεια και μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία όταν το περιβάλλον στο οποίο ζει (σύζυγος και παιδιά ) ανταποκρίνονται θετικά στις ανάγκες της και στα καλέσματά της.

 

Κατερίνα Δ. Επιχειρηματίας: «Προς χάριν της επαγγελματικής επιτυχία ρίσκαρα πράγματα, πολύ σημαντικά…»

Μεγάλωσα ανάμεσα σε έξη αδέλφια και παράλληλα μέσα στη δουλειά του μπαμπά – ο πατέρας μου ήταν ανθοπώλης- ο οποίος συνέχεια μας έλεγε «μάθετε τη δουλειά για καλό και για κακό…», αν και τότε φυσικά δεν καταλάβαινα τι εννοούσε.Παντρεύτηκα ένα υπέροχο άντρα που μου χάρισε δυο κόρες που καθώς μεγάλωναν, μεγάλωναν μαζί τους και οι απαιτήσεις της ζωής.Πριν από είκοσι χρόνια λοιπόν άνοιξα το μαγαζί έτσι απλά, για να βοηθάω κι εγώ στα έξοδα του σπιτιού. Ήταν ένα ρίσκο ζωής που ευτυχώς πήγε παραπάνω καλά απ’ ότι υπολόγιζα!Ρίσκο ωστόσο όχι μόνο οικονομικό αφού προς χάριν τηςεπαγγελματικής επιτυχίας ρίσκαρα κι άλλα πράγματα, πολύ πιο σημαντικά.Ρίσκαρα το χρόνο μου με τα παιδιά μου, με το σύζυγο μου, τον προσωπικό μου χρόνο….Στην αρχή βέβαια τα πράγματα ήταν δύσκολα αλλά με λίγη προσπάθεια και καλή θέληση όλα γίνονται. Πρόσφατα έγινα και γιαγιά οπότε άλλος ένας ρόλος μπήκε στη ζωή μου. Για να δούμε, θα καταφέρω να έχω επιτυχία κι εκεί;