ΚΡΗΤΗ

Εγκαινιάστηκε το εκθεσιακό Μουσείο των ΑΠΕ στα Χανιά

Ταξιδεύουμε με την δύναμη της φύσης αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε)και που με την συνεργασία όλων μπορούμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους στην Κρήτη.

Αυτό τόνισε Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια -εκδήλωση παράδοσης στην Περιφέρεια του νέου εκθεσιακού Μουσείου των (ΑΠΕ )στο κτηριο του υδροηλεκτρικού σταθμού στην λίμνη της Αγυιας Χανιων.

Προκειται για ένα πλήρως ανακαινισμένο χώρο στο κτήριο του υδροηλεκτρικού που κατασκευάστηκε το 1928 επί δημαρχίας Εμμανουηλ Μουντάκη και εγκαινιάστηκε η λειτουργία του το 1929 απο τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελευθέριο Βενιτζελο. Το Μουσείο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, διαθέτει εκθέματα από τον εξοπλισμό του παλαιού υδροηλεκτρικού σταθμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και είναι χώρος πολιτισμού, ενημέρωσης -εκπαίδευσης. Παράλληλα, η περιοχή έχει τις δυνατότητες να έλξει τουριστική επισκεψιμότητα(Μουσείο,Παρκο,Υδροβιότοπος)με την συνεργασία των φορέων και την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων. «Τα έργα ανήκουν στους πολίτες, στην κοινωνία και με την συνεργασία όλων των φορέων μπορούμε ενωμένοι να επιτύχουμε πολλά” είπε χαρακτηριστικά ο κ Αρναουτακης δίδοντας συγχαρητήρια για την υλοποίηση του Μουσείου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, στην ΔΕΗ, στην Αυτοδιοίκηση και στον πρώην Νομάρχη Χανίων Γρήγορη Αρχοντάκη επί των ημερών του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη διάσωση και ανάδειξη του χώρου στην Αγυιά.

Στην τελετή παράδοσης στην Περιφέρεια από την ΔΕΗ της έναρξης λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου των ΑΠΕ, τελέστηκε Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Κυδωνιας και Αποκορωνου κκ Δαμάσκηνο παρουσία Αρχων,Περιφερειάρχη-Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της ηγεσίας της ΔΕΗ, εκπροσώπων φορέων, πολιτών. Για τιην χρησιμότητα των ΑΠΕ και την σημαντικότητα, τον ρολό του εκθεσιακού Μουσείου μιλησαν παράλληλα με τον κ Αρναουτακη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαρακης, ο Πρόεδρος και Δευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανολης Παναγιωτάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς,  ο τέως Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντακης.

Οι κκ Παναγιωτακης,Μοναχολιας ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την συνεργασία στην υλοποίηση του Μουσείου αλλά και στην Ενεργειακή ανάπτυξη του νησιού, τονίζοντας ότι από την ΔΕΗ γίνεται ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας, τις ανανεώσιμες πηγές, ενώ εφαρμόζονται οι σύγχρονες τεχνολογίες, και “ευθυγραμμιζόμαστε με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή, ενισχύουμε τις προσπάθειες μας για αύξηση της ενεργειακής μας αποδοτικότητας”

Τα εγκαίνια του εκθεσιακού Μουσείου έγιναν από τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ με την συμμετοχή των θεσμικών εκπροσώπων και ακλούθησε ξενάγηση στο Μουσείο από τον Στέλιο Ροντήρη Δντη μικρών υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ο Εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει, όπως είπε, προβολή των ΑΠΕ βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια ,ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία και αιολική ενέργεια. Επίσης σύμφωνα με τις αναφορές των ομιλητών ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός της Αγυιας κατασκευάστηκε το 1928 από τον Δήμο Χανίων, επί δημαρχίας Εμμανουήλ Μουντάκη, στον ταμιευτήρα των πηγών της περιοχής και εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου 1929 από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Από το 1950 μέχρι και την παύση της λειτουργίας του, στα τέλη της δεκαετίας του 70, είχε ενσωματωθεί στο δίκτυο της ΔΕΗ παράγοντας ρεύμα και σήμερα μετατράπηκε σε ένα μοναδικό μουσείο στο είδος του.

cretapost.