ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ για Μεταναστευτικό: Στις αρχές Απριλίου η απόφαση για την κατανομή των αιτούντων άσυλο

Με σκοπό να ανακουφιστούν Ιταλία και Ελλάδα είχε αποφασιστεί η κατανομή έως και 160.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ – Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν – Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν οι συγκεκριμένες χώρες παραβίασαν το δίκαιο της ΕΕ

Εντείνονται οι ζυμώσεις στους κόλπους της ΕΕ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, της «καυτής πατάτας» που εξακολουθεί να απασχολεί τις Βρυξέλλες. Στοίχημα αποτελεί ακόμη η διαχείρηση της κατανομής, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι χώρες που κατά την τελευταία πενταετία υπάκουαν στην άκαμπτη πολιτική των κλειστών συνόρων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει στις 2 Απριλίου για το αν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία παραβίασαν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προσφυγική κρίση λόγω έλλειψης αλληλεγγύης.

Για να ανακουφίσουν την Ιταλία και την Ελλάδα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν αποφασίσει το 2015 με δύο αποφάσεις τους την κατανομή στις χώρες της ΕΕ έως και 160.000 αιτούντων άσυλο.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν όπως προβλεπόταν – παρόλο που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικύρωσε τη νομιμότητα της απόφασης με μεταγενέστερη απόφασή του. Κατά των χωρών αυτών στράφηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Οι επιφυλάξεις τους θεωρήθηκαν αβάσιμες, διότι θα μπορούσαν άνευ ετέρου να είχαν εξασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους πολιτών.

Οι δικαστές του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου συνήθως ακολουθούν την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων, όχι όμως πάντα.