ΚΡΗΤΗ

‘Εζησε ως οικόσιτογια μια δεκαετία αλλά… το έσκασε για να ζευγαρώσει

Την περιπέτεια μιας χερσαίας χελώνας, προστατευόμενου είδους που έζησε για μια δεκαετία τουλάχιστον ως οικόσιτο ζώο και στη συνέχεια το … έσκασε για να ζευγαρώσει, ανέδειξε με ανάρτησή της στον λογαριασμό της Ζωόφιλης Δράσης στο Facebook, η Καλλιόπη Μαραβελάκη.

Με κεντρικό μήνυμα που απευθύνεται σε όλους, ώστε να μην αγοράζουμε και να μην αιχμαλωτίζουμε προστατευόμενα άγρια ζώα, η κα Μαραβελάκη επισημαίνει η συγκεκριμένα χερσαία χελώνα, προστατευόμενο είδος της άγριας ελληνικής πανίδας, έζησε ως οικόσιτο ζώο στην πόλη του Ηρακλείου τα τελευταία 10 χρόνια.

xelona

Το όνομα της χελώνας ήταν Τερέζα, ωστόσο όπως αποδείχθηκε από την εξέταση στην οποία υποβλήθηκε πρόκειται τελικά για αρσενικό ηλικίας 20 περίπου ετών, που βρέθηκε από ιδιώτες στον δρόμο καθώς το είχε σκάσει από το σπίτι που έμενε ψάχνοντας να ζευγαρώσει.

Η χελώνα τώρα θα περάσει από διαδικασία “αγριέματος” προκειμένου να μάθει να επιβιώνει μόνη της στη φύση και στη συνέχεια θα απελευθερωθεί στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεδομένου ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν χερσαίες χελώνες παρά μόνο νεροχελώνες και θαλάσσιες χελώνες.

xelona2

Στην ίδια ανάρτηση τονίζεται ότι η αιχμαλωσία προστατευόμενων ειδών της ελληνικής πανίδας είναι παράνομη και ως εκ τούτου το λαθρεμπόριο, η αγοραπωλησία και η αιχμαλωσία τους τιμωρούνται από τον νόμο με υψηλά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

xelona3