ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες-σοκ: Σφάζουν άρρωστες αγελάδες και μετά πωλούν κανονικά το κρέας τους [βίντεο]

 

Άρρωστη αγελάδα σε σφαγείο της Πολωνίας (Φωτογραφία: Superwizjer TVN/Youtube)
ΚΟΣΜΟΣ
28|01|2019 9:09
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

-A+A
Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που κατέγραψε κρυφά η κάμερα ενός δημοσιογράφου μέσα σε ένα σφαγείο στην Πολωνία.

Σε αυτές, βλέπουμε εξαιρετικά άρρωστες αγελάδες που έχουν εισαχθεί λαθραία, να σφαγιάζονται με ελάχιστες ή καθόλου κτηνιατρικές επιθεωρήσεις, προκειμένου να πωληθεί το κρέας τους.

Το γεγονός αυτό έθεσε υπό αμφισβήτηση τα πρότυπα υγειονομικού ελέγχου σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς κρέατος της ΕΕ.

Τα πλάνα από το σφαγείο στην περιοχή της Μαζοβιέτ, δείχνουν τις αγελάδες να είναι τόσο άρρωστες, που δεν μπορούν να σταθούν όρθιες ενώ τα πόδια τους ή τα κέρατά τους είναι δεμένα με σχοινιά.

Η σφαγή των ζώων πραγματοποιείται τη νύχτα, χωρίς την επίσημη παρουσία κτηνιάτρων, κάτι που αποτελεί άλλη μία παραβίαση των κανόνων.

Εργαζόμενοι στο σφαγείο, φαίνεται να αφαιρούν οποιοδήποτε στοιχείο που να υποδεικνύει ότι οι αγελάδες ήταν άρρωστες, όπως όγκους ή πληγές που έχουν δημιουργηθεί επειδή είναι συνεχώς ξαπλωμένες. Στο βίντεο, φαίνεται επίσης πως οι πολύ αδύναμες αγελάδες που δεν μπορούν καν να περπατήσουν, να μεταφέρονται στο σφαγείο με βαρούκλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που είδαν το βίντεο, εγείρονται φόβοι για σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και κάλεσαν την πολωνική κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα και να ειδοποιήσει και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

 

Ο Chris Elliott, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ και ιδρυτής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, ο οποίος ηγήθηκε της ανεξάρτητης επισκόπησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα συστήματα διατροφής μετά το σκάνδαλο του 1992, δήλωσε στον Guardian ότι «εάν μερικά από αυτά τα κρέατα έχουν φύγει από την Πολωνία τότε θα πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή προειδοποίηση για την ασφάλεια, με τη συμμετοχή πολλών ρυθμιστικών φορέων και ενδεχομένως αστυνομικών δυνάμεων από όλη την Ευρώπη».

Το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, η Πολωνία εξήγαγε περισσότερα από 415 εκατ. κιλά βοδινού, αξίας άνω των 1,5 δισ. δολαρίων. Τα στοιχεία για το συγκεκριμένο έτος δείχνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μία από τις μεγαλύτερες αγορές κρέατος της Πολωνίας, αγόρασε 16 εκατομμύρια κιλά (νωπά, κατεψυγμένα και παραπροϊόντα), αξίας 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Με διέταξαν οι επιτηρητές μου να μαρκάρω το κρέας ως υγιές και βασικά να το κάνω πιο όμορφο αφαιρώντας τα σάπια κομμάτια με το μαχαίρι μου. Ήταν φρικτό,πιστέψτε με. Η μυρωδιά από το σαπισμένο κρέας σου προκαλεί εμετό», αναφέρει ο δημοσιογράφος που εργάστηκε στο σφαγείο και κατέγραψε τα κρυφά πλάνα.

Κατά τη διάρκεια των τριών βραδιών της βάρδιας του, υπολόγισε τη σφαγή 28 άρρωστων αγελάδων. Ένα μήνα αφότου σταμάτησε να εργάζεται εκεί, επέστρεψε για να καταγράψει τα φορτηγά που πηγαινοέρχονταν για 5 εβδομάδες από ένα κοντινό χωράφι.