ΚΡΗΤΗΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ: Η Κάλλια, ο Γιώργος, η Φρόσω και τα άλλα… χαμένα παιδιά

Το δικό της «SOS» εκπέμπει η Εισαγγελία Ηρακλείου για την συνεχιζόμενη μάστιγα των τροχαίων και καλεί άπαντες σε εκστρατεία αφύπνισης και ενημέρωσης για να πάψουμε να θρηνούμε άλλα θύματα. Η Κρήτη και το Ηράκλειο πληρώνει βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο, δεκάδες οικογένειες βυθίζονται στο πένθος, νέοι σβήνουν στην άσφαλτο πριν προλάβουν να ανοίξουν τα… φτερά τους, ενώ εκατοντάδες συνάνθρωποί μας ταλαιπωρούνται μήνες ή και χρόνια εξαιτίας των σοβαρών τραυματισμών που υφίστανται.

Είναι οδυνηρή η διαπίστωση, με βάση πάντα τα στατιστικά στοιχεία, ότι τα τροχαία αποτελούν την  πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους από 15 έως 29 ετών, ενώ είναι δεύτερη για τις ηλικίες 5 έως 14 και τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Νιάτα και άνθρωποι στην πιο παραγωγική τους ηλικία χάνονται έτσι ξαφνικά, από τη μία στιγμή στην άλλη στην άσφαλτο. Φεύγουν το πρωί για την δουλειά τους και δεν επιστρέφουν ποτέ ξανά στο σπίτι τους.

Βγαίνουν με τους φίλους βόλτα χωρίς γυρισμό. Μία λάθος κίνηση, ένα δευτερόλεπτο αρκούν για να αλλάξουν τις ζωές όλων με τον πιο δραματικό τρόπο. Μαυροντυμένες μανάδες, σπίτια βυθισμένα στον πόνο και πολλά γιατί. Έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τον άδικο χαμό της 23χρονης Κάλλιας Νύκταρη, ένα κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά, αγαπητό και καλοσυνάτο με όνειρα για την ζωή.

Εκτιμάται ότι αν φορούσε ζώνη θα ζούσε σήμερα. Αυτή η εκτίμηση κάνει ακόμα πιο δυσβάσταχτο τον χαμό της. Αστείρευτα τα δάκρυα και για τον 24χρονο Γιώργο Πεχυνάκη, ο οποίος πάλεψε για την ζωή του, όμως δεν τα κατάφερε. Ξεψύχησε στην εντατική του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Και πριν προλάβουμε να «χωνέψουμε» ότι δύο ακόμα νέοι έφυγαν από τη ζωή, μία νέα τραγωδία έρχεται να γραφτεί στην άσφαλτο με θύμα μία 37χρονη κοπέλα, την Ευφροσύνη Ψαράκη.  Ποια τα λόγια παρηγοριάς για τον απροσδόκητο χαμό ενός 7χρονου αγγέλου, της μικρής Ελευθερίας, η οποία τραυματίστηκε βαρύτατα, έδωσε μάχη αλλά δεν τα κατάφερε.

Παρά τον ανείπωτο πόνο τους οι γονείς πήραν την γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανά της και να σώσουν άλλα παιδάκια. Λίγα 24ωρα πριν ένας ακόμα νέος, μόλις 24 ετών έσβησε στην παραλιακή λεωφόρο του Ρεθύμνου. «Έφυγε» πριν προλάβει να ζήσει, πριν προλάβει να αποχαιρετίσει τους δικούς του.

Στις αρχές του καλοκαιριού μία ηλικιωμένη γυναίκα τραυματίστηκε θανάσιμα στην εθνική, στο ύψος της Χερσονήσου. Είχε έρθει στην Κρήτη με συγγενικά της πρόσωπα για μία βάπτιση. Ανθρώπινες τραγωδίες χωρίς τέλος.

Εγρήγορση απ’ όλους
Η παρέμβαση της Εισαγγελίας Ηρακλείου, κατ’ εκτέλεση παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου,  αφορά τους πάντες, πολίτες, οδηγούς, Αρχές και φορείς. Είναι μία προσπάθεια αφύπνισης και ενεργοποίησης, μία προσπάθεια να μην ξεχνάμε, να μην θεωρούμε ότι σε μας ή στους δικούς μας ανθρώπους δεν θα συμβεί το κακό, γιατί το κακό παραμονεύει στο επόμενο δευτερόλεπτο, στην επόμενη στροφή ή στην ευθεία, στην διαδρομή για την δουλειά ή στην επιστροφή από νυκτερινή μας έξοδο, την στιγμή που αποσπάται η προσοχή μας από κάτι, όταν μιλάμε στο κινητό ή προσπαθούμε να αλλάξουμε σταθμό. Η πλειονότητα των τροχαίων αποδίδεται στον ανθρώπινο παράγοντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία του περασμένου Ιουνίου, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου βεβαιώθηκαν 2.177 επικίνδυνες παραβάσεις. «Αναλυτικά, 1206 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 50 για αντικανονική προσπέραση, 38 για κίνηση σε αντίθετο ρεύμα, 47 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 9 για παραβίαση προτεραιότητας, 220 για οδήγηση χωρίς κράνος, 220 για στέρηση άδειας ικανότητας, 2 για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, 21 για έλλειψη ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 118 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και 246 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Περαιτέρω, το ίδιο διάστημα έλαβαν χώρα επτά (7) τροχαία, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός (1) συνανθρώπου μας, το σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων (4) και τον ελαφρύ επτά (7).

Και υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση: «Με αφορμή τα παραπάνω, κατ’ αρχάς, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους τους οδηγούς και να τους καλέσουμε να εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία έχουν αυτονοήτως τραγικές συνέπειες για τα θύματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανηλίκους και τις οικογένειές τους, όπως επίσης και σοβαρές συνέπειες (ποινικές, οικονομικές, κ.λπ.) για τους υπαίτιους πρόκλησης αυτών».

Τονίζεται ότι τα τροχαία ευθύνονται για  2 εκατομμύρια τραυματίες και 120,000 νεκρούς τα τελευταία πενήντα έτη.

Παράλληλα οι Εισαγγελικές Αρχές καλούν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πρόληψη των τροχαίων, επιπλέον δε τις Αστυνομικές Υπηρεσίες για την αστυνόμευση και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε οδηγούς, οι οποίοι με την ‘’επιθετική” – επικίνδυνη οδήγησή τους, αδιαφορώντας για το ύψιστο έννομο αγαθό, την ανθρώπινη ζωή, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και σωματική ακεραιότητα τόσο των ιδίων όσο και άλλων συμπολιτών μας.

Καλούν ακόμη, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Ηρακλείου, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τη σήμανση και την αποκατάσταση της ορατότητας σε σημεία του δικτύου δεν είναι εμφανείς οι ρυθμιστικές της κυκλοφορίας πινακίδες.

Απευθύνουν έκκληση προς τους διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων να ενημερώσουν σχετικά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μαθητές και γονείς και παρακαλούν όλους τους φορείς, εκπαιδευτικούς, αυτοδιοίκηση, Αστυνομία, Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα, σωματεία επαγγελματιών οδηγών αλλά και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη για την αποτροπή τροχαίων αλλά και υποστήριξης θυμάτων τροχαίων για τη συνεργασία, συντονισμό και ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη των τροχαίων, για την κατά το δυνατόν ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενηλίκων και ανηλίκων πολιτών, με στόχο τη διαμόρφωση κουλτούρας οδικής ασφάλειας και τη συνειδητοποιημένη οδήγηση.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή οδικής κουλτούρας και η παιδεία εν τέλει, μπορούν να βάλουν επιτέλους ένα «stop» στα τροχαία».

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, δηλώνει ότι είναι στη διάθεση όλων των Υπηρεσιών και Φορέων του Ηρακλείου, πρόθυμη να συμβάλει σε φιλόδοξες συνεργασίες και καινοτόμες δράσεις, για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού. «Ας επιλέξουμε την ‘’αμυντική” οδήγηση για εμάς και τα παιδιά μας, ας επιλέξουμε την ασφαλή οδήγηση, για να σταματήσουμε πλέον να θρηνούμε θύματα στην άσφαλτο»

patris.gr/