ΕΛΛΑΔΑ

Εκανε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς Πολάκη – Τζανακόπουλο η Προανακριτική για Novartis

 

Εκανε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά και η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis που θα αρχίσει σε λίγο θα είναι χωρίς τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη.

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης που θα αφορά τις αιτήσεις εξαιρέσεων των τριών βουλευτών και στη σχετική ψηφοφορία, παραβρίσκεται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ο Σπύρος Λάππας θέλοντας να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει την διαδικασία.
Κατά τη σχετική συζήτηση απερρίφθη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση της απόφασης για εξαίρεση των κκ Πολάκη, Τζανακόπουλου. Αυτή την ώρα, η Προανακριτική εξετάζει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να εξαιρεθούν από τη διαδικασία οι κκ. Πλεύρης, Κυρανάκης και Κεγκέρογλου.

Μετά τα διαδικαστικά θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση και οι λοιποί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Προανακριτικής.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν ότι δεν θα εξαρτήσουν την στάση του κόμματος από το εάν θα εξαιρεθούν αντιστοίχως και οι τρεις βουλευτές (Πλεύρης, Κυρανάκης, Κεγκέρογλου) που έχει ζητήσει ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.

Με το που θα τελειώσει το διαδικαστικό ο ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει πως θα παραβρίσκεται στην εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, όσο και ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Γιάννης Μπούγας είχαν προειδοποιήσει ότι θα ληφθούν μέτρα εφόσον συνεχιστεί η «ακτιβιστική» προσέγγιση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του και ότι δεν θέλει να δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να συνεχίσει παρελκυστικές τακτικές τις οποίες έχουν υιοθετήσει βουλευτές της για το υποτιθέμενο σκάνδαλο της σκευωρίας. Από την άλλη ωστόσο, φαίνεται ότι η Κουμουνδούρου αντιλήφθηκε ότι όποια περαιτέρω αναβολή στην κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή θα την χρεωνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, είχε πει: «Έχω αποφύγει να εμπλακώ στην υπόθεση της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis. Απορώ ποιος δεν θέλει να καταθέσει ο κ. Φρουζής. Την Τρίτη θα φανεί ποιος θέλει και ποιος όχι».

Τζανακόπουλος: Δεν συνιστά αποχώρηση η απόφαση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Για τη στάση που τηρεί στη σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, ενώ αυτήν είχε προαναγγείλει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας το πρωί στον Σκάι. «Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως, είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διευκρίνισε όμως, ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί, από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.