ΚΡΗΤΗ

Εκπληκτικές εικόνες του Καταρράκτη Αμπά … από τον Αλέξανδρο Χατζηπαναγιώτη !

Εκπληκτικές εικόνες που εντυπωσιάζουν, μας χαρίζει απλόχερα για άλλη μια φορά ο Αλέξανδρος Χατζηπαναγιώτης. Μέσα από το νέο του εντυπωσιακό βίντεο … αυτή τη φορά μας ξεναγεί στον Καταρράκτη Αμπά και στα Αστερούσια Όρη.

Το συγκεκριμένο βίντεο το αλιεύσαμε από το fb του Αλέξανδρου Χατζηπαναγιώτη, όπως και την παρακάτω επεξηγηματική δημοσίευση για τον Καταρράκτη Αμπά.

Ένα λεπτό Κρήτη. (Αφιέρωμα στον Καταρράκτη Αμπά στα Αστερούσια Όρη.

Το φαράγγι του Αμπά σχηματίζεται περίπου 53χλμ νότια του Ηρακλείου, στα άγρια Αστερούσια Όρη. Ο ποταμός Μουσούλης που το διαρρέει το χειμώνα συγκεντρώνει τα νερά από τις πηγές του οροπεδίου των Παρανύμφων και του Αμυγδάλου (περίπου 700μ υψόμετρο) και τα μεταφέρει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Η ομαλή πορεία του ποταμού στο εύφορο οροπέδιο διακόπτεται πολύ απότομα όταν συναντάει το βραχώδες ρήγμα των Αστερουσίων, σχηματίζοντας τον επιβλητικό καταρράκτη του Αμπά. Ο καταρράκτης του Αμπά έχει συνολικό ύψος 145μ και αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη της Ελλάδας σε κατακόρυφη πτώση, μετά τον καταρράκτη του Μάστορα στο φαράγγι του Χα (215μ). (Πηγή κειμένου: Cretanbeaches.com)