ΣΠΙΤΙ

Εκπληκτικές ιδέες για διακόσμηση σε παιδικό δωμάτιο

Το παιδικό δωμάτιο είναι το αδιαμφισβήτητο βασίλειο του παιδιού, μέσα σε αυτό αναπτύσσει την προσωπικότητα, τις δεξιότητες , τα ενδιαφέροντα και τα θέλω του.

Είναι ο προσωπικός χώρος τους για παιχνίδι, χαρά, δημιουργική «βαρεμάρα»,  αλλά και για ξεκούραση, είναι το όριο ασφαλείας γύρω τους.

Η διακόσμηση του παιδικού δωματίου,  μπορεί να γίνει ευχάριστη, διαδραστική και δημιουργική διαδικασία για όλη την οικογένεια. Είναι μία δραστηριότητα κατά την οποία τα αγόρια και τα κορίτσια, θα εκφράσουν τις ιδέες τους, θα διαλέξουν το παιδικό τους κρεβάτι, τα αγαπημένα τους χρώματα και αντικείμενα και θα κάνουν το χώρο τους όπως ακριβώς τον θέλουν, για να ζήσουν το δικό τους παραμύθι.

Οι ψυχολόγοι μάλιστα ενθαρρύνουν τους γονείς, να δίνουν πρωτοβουλίες στα παιδιά και να σέβονται το ρυθμό και τις επιθυμίες τους, όσον αφορά στα δικά τους πράγματα.

Το φθινόπωρο, ως φάση,  ανακατάταξης για το σπίτι και επαναφοράς στο πρόγραμμα των υποχρεώσεων της οικογένειας , «ζητάει», κάποιες δημιουργικές αισθητικές πινελιές για να γίνει πιο όμορφη και λειτουργική η καθημερινότητα.

Η προσοχή, αυτή την εποχή, είναι στραμμένη στα παιδιά. Σε εκείνα, που μπαίνουν τώρα στα σχολικά «βάσανα» για πρώτη φορά ή στα μεγαλύτερα,  που χρειάζονται μία ανανέωση στο δωμάτιό τους, καθώς οι ανάγκες τους, αλλάζουν. Οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις αλλαγές αυτές στη φάση ζωής του παιδιού και να επιλέξουν έξυπνα το κρεβάτι  και τα διάφορα βοηθητικά έπιπλα, ντουλάπια, ράφια και  συρταριέρες,  καθώς όσο μεγαλώνει η ηλικία, αυξάνονται τα δικά τους αντικείμενα .

Υπολογιστής, ηλεκτρονικά παιχνίδια, περισσότερα βιβλία, περιοδικά και ρούχα, είναι κάποια από τα  πράγματα τα οποία οι έφηβοι θέλουν στο χώρο τους, για να τον χαίρονται μόνοι τους ή με τους φίλους  τους.

Χρειάζονται επομένως και έξυπνα κόλπα για την αποθήκευση και οργάνωση των πραγμάτων τους, ώστε να μπορούν να μαζεύουν μόνοι τους το δωμάτιό τους. Ίσως μια καλή σκέψη θα ήταν ένα κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο. Ή μεγάλα χρωματιστά κουτιά που μπορούν να μπουν κάτω από το κρεβάτι ή μέσα στις ντουλάπες.

Υπάρχουν και τα μικρότερα παιδιά, που προετοιμάζονταν όλο το καλοκαίρι για το νέο τους παιδικό δωμάτιο, αφού η εποχή της κούνιας έχει πια ξεπεραστεί και έχει έρθει η ώρα να διαλέξουν ένα παιδικό κρεβάτι για «μεγάαααλα»  αγόρια και κορίτσια. Για την επιλογή παιδικού κρεβατιού, οι γονείς θα πρέπει να εστιάσουν στην ποιότητα του υλικού του στρώματος, ενώ ένα τρικ για να γίνει η ώρα του ύπνου, ευχάριστη είναι τα πολύχρωμα και μαλακά σεντόνια, μαξιλαροθήκες και παπλωματοθήκες.

Οι πιο «φρέσκοι» γονείς, αναζητούν λύσεις για το βρεφικό δωμάτιο. Θέλουν να έχει το μωράκι τους, όλη την καλή ενέργεια από το χώρο, για να ηρεμεί, να ξεκουράζεται και να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Σπουδαίο ρόλο σε αυτή τη φάση παίζουν τα ασφαλή, ποιοτικά, οργανικά υλικά από τα οποία πρέπει να είναι φτιαγμένα το στρώμα, η κούνια ή το λίκνο και σίγουρα τα λευκά είδη.

κτός από τα παιδιά και οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις μεταβατικές καταστάσεις, μόνο που εκείνοι πρέπει να διαχειριστούν και τα πρακτικά θέματα. Αναζητούν βιώσιμες και όμορφες λύσεις για το πώς θα κάνουν το δωμάτιο των παιδιών όμορφο, λειτουργικό, ευχάριστο, ασφαλές, πολύχρωμο, ή μίνιμαλ, ανάλογα με το ύφος και το χαρακτήρα του κάθε παιδιού.