ΚΡΗΤΗ

Ενας Αμερικανός πανεπιστημιακός μοναχός στη Μονή Γουβερνέτου

Ελληνικής καταγωγής απόγονος 3ης γενιάς Ηπειρωτών μεταναστών. Τα Ελληνικά του λίγα, η ψυχή Ελληνική και Μεγάλη. Στα 42 του ήρθε στην Ελλάδα με τους φίλους του για διακοπές. Καθηγητής ιστορίας, απόφοιτος του Κολούμπια, πρωταθλητής στο μπέιζμπολ στη Νέα Υόρκη, δεινός ορειβάτης είχε ανεβεί πολλές φορές στις Άλπεις.

O δρόμος τον έφερε στο Ακρωτήρι Χανίων. Στο Ακρωτήρι της Ιστορίας, της δόξας, των πυραύλων, της αεροπορίας, του Πολυτεχνείου, αλλά και της Ορθοδοξίας. Γιατί εκεί βρίσκονται τρία ορθόδοξα κάστρα πίστης και λατρείας, τρία Μοναστήρια. Στη Μονή Γουβερνέτου βρέθηκε ο νέος σε ηλικία Καθηγητής, προσκυνητής και αναζητητής μιας υπερκόσμιας και ουράνιας σφαίρας. Εκεί στο ιερό περιβάλλον της Μονής Γουβερνέτου του ήλθε η φώτιση, “η φλασιά” για αλλαγή πορείας. Να γίνει μοναχός στη Μονή Γουβερνέτου. Εκεί που έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τον θεό, εκεί που κάνεις την αυτοκριτική σου, εκεί που δοκιμάζεται η ψυχή σου. Εκεί συνάντησε τυχαία στον περίβολο τους μοναχούς και κουβέντιασε μαζί τους. Εκεί γνώρισε τον ηγούμενο. Πέρασε ο χρόνος και αποφάσισε να γίνει μοναχός, αν και αντιπρόεδρος στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Υπάρχουν στιγμές που σε οδηγούν στις αποφάσεις σου άλλες δυνάμεις, πολύ ανώτερες από σένα, χωρίς να ξέρεις το γιατί. Εγκαταστάθηκε στη μονή και δοκιμαζόταν καθημερινά, προκειμένου να αποφασίσει το τι ήθελε. Κάποια στιγμή κάτι συνέβη στην υγεία του και έφυγε προκειμένου να αντιμετωπισθεί και επέστρεψε στην Αμερική όπου διαγνώστηκε μια πάθηση που θα τον ακινητοποιούσε. Γύρισε πίσω μετά από ένα τρίμηνο με το μπαστουνάκι υποβοηθούμενος, και είπε στον γέροντα «πρέπει να φύγω γιατί θα αρρωστήσω και ποιος θα με προσέχει» και ο γέροντας του είπε «εδώ είναι το σπίτι Του Θεού και το σπίτι σου, άμα θες να μείνεις».

Πέρασε ο καιρός και ακινητοποιήθηκε, αφότου έγινε μοναχός με τ’ όνομα Σωφρόνιος. Πριν από τρία τέσσερα χρόνια ίσα που έτρωγε με τη βοήθεια της μητέρας του στη Μονή. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Πριν από ένα μηνά το μόνο που κινούσε ήταν τα βλέφαρα και τα χείλια. Με τα μάτια γράφει τη σκέψη του στην οθόνη. Δεν γράφει παράπονα για την κατάσταση του, δεν ζητά βοήθεια, δεν γογγύζει. Στέλνει ευχαριστίες στον θεό γιατί βλέπει, γιατί ακούει, γιατί αντιλαμβάνεται το άρωμα των λουλουδιών, γιατί έχει ανθρώπους δίπλα του, γιατί μπορεί να ευχαριστεί. Εδώ διαφαίνεται η δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής, ο ηρωισμός που υπερβαίνει τα ανθρώπινα.

Οι πυθαγόρειοι τάσσουν τους ήρωες πάνω από τους ανθρώπους και κάτω από τους Αγγέλους. Ο Καζαντζάκης λέει «είναι ηρωισμός να αντέχεις την μοναξιά». Η μοναχική ίσως και μοναδική μοναξιά του Μοναχού Σωφρονίου γίνεται φάρος, οδοδείκτης και παράδειγμα για όλους εμάς τους μικρούς της καθημερινότητας, που αγανακτούμε στο παραμικρό εμπόδιο ή ατύχημα. Με Ιώβεια υπομονή και Ηράκλεια ψυχική δύναμη ευχαριστεί για αυτά που έχει. Ο Μοναχός Σωφρόνιος από το κρεβάτι του πόνου εξακολουθεί να διδάσκει, στο πανανθρώπινο πανεπιστήμιο της ζωής άριστα Σωκρατικά και Χριστιανικά, βιωματικά, «ου λόγω αλλά έργω δείκνυμαι» έλεγε ο Σωκράτης. Αυτός ο αξιαγάπητος άνθρωπος νοσηλεύτηκε και χειρουργήθηκε στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων πριν ένα μήνα με την πολύτιμη βοήθεια ενός εξαίρετου χειρουργού που ήρθε από την Αμερική προκειμένου να βγει από τον μόνιμο αναπνευστήρα.

Για πρώτη φορά έγινε αυτή η επέμβαση στη Ελλαδίτσα μας. Ευχαριστούσε καθημερινά και έδινε ευχές. Ευχαριστεί και δοξάζει τον Θεό ο πανεπιστημιακός, ο αθλητής, ο μοναχός, ο ανάπηρος, ο Ολυμπιονίκης της ζωής.

Τι να πούμε εμείς, πέρα ένα μεγάλο ευχαριστώ απέναντι σε αυτόν τον Άνθρωπο που μας δίνει κουράγιο και δύναμη. Είμαστε τυχεροί που γνωρίσαμε έναν τόσο ξεχωριστό άνθρωπο, που μας κάνει να ντρεπόμαστε όταν αγανακτούμε επειδή κουραστήκαμε, αρρωστήσαμε ή ατυχήσαμε.

Πατέρα Σωφρόνιε, πολύ σε ευχαριστούμε για όσα μας διδάσκεις με την υπομονή σου με την ταπεινότητά σου με την καρτερικότητά σου. Αθλητικά βγήκες πολλές φορές στις Αλπεις με τα πόδια. Σήμερα με τα φτερά της ψυχής βγήκες και βρίσκεσαι πολύ πιο ψηλά από μας στις αλπικές περιοχές της ζωής, πολύ κοντά στους αγγέλους.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Σ. ΚΑΣΤΑΝΑΚΗΣ Γεν. Χειρουργός

ΜΑΝΟΛΗΣ Κ. ΚΟΓΧΥΛΑΚΗΣ Δάσκαλος – Εκπαιδευτικός

haniotika-nea.gr