ΚΡΗΤΗ

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ: Βρήκαν την “πηγή” της ρύπανσης

Φως στη διαδρομή της “πηγής” της ρύπανσης στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Φλωρίδας βάζει το πόρισμα της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο αποκαλύπτει ότι η άκρη του νήματος βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή…
Μετά από έρευνα κλιμακίου της υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα που πέφτουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή προέρχονται από  αγωγό όμβριων της ΒΙΠΕ(!)

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα με πολυεπίπεδες προεκτάσεις, το οποίο χρήζει ενδελεχούς έρευνας καθώς αφορά στη δημόσια υγεία και την περιβαλλοντική προστασία μιας περιοχής εξαιρετικού φυσικού κάλλους.  Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, τονίζοντας ότι οι ευθύνες θα πρέπει να εξατομικευτούν και να αποδοθούν στους υπεύθυνους, αφού κανείς δεν έχει δικαίωμα να αντιμετωπίζει με ελαφρότητα ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Όπως είναι γνωστό, το όλο θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία της περιοχής, που εκφράζει την οργή και τη αγανάκτησή της, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, και εκφράζοντας παράλληλα δυσφορία για τα χαλαρά αντανακλαστικά της Πολιτείας. Εδώ και εβδομάδες, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, διαπιστώθηκε ότι μέσα από το ρυάκι Κάμμινος, πέφτουν ανεξέλεγκτα απόβλητα. Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ε.Κουκιαδάκη απαγορεύτηκε η κολύμβηση στην περιοχή του Καρτερού,  καθώς βρέθηκαν σημαντικά φορτία ρύπανσης.

 ρύπανση με λύματα στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Φλωρίδας
Από αγωγό ομβρίων της Βιομηχανικής Περιοχής πέφτουν τα απόβλητα στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Φλωρίδας

Μετά από μικρό χρονικό διάστημα το εμπάργκο της κολύμβησης τελείωσε, όχι όμως και η ανεξέλεγκτη ρίψη των αποβλήτων.  Σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ρίψη των υγρών αποβλήτων στη θάλασσα, διαμορφώθηκε ένα μικρό χωμάτινο ανάχωμα, το οποίο βάζει εμπόδιο στη φυσική ροή τους στην παραλία. Ωστόσο  στο σημείο αυτό έχει σχηματιστεί μια μικρή λίμνη αποβλήτων, η οποία τροφοδοτείται ανά διαστήματα από νέο υλικό…

Την περιοχή επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση που περνά από το ρυάκι Κάμμινος προέρχεται από τον αγωγό όμβριων της ΒΙΠΕ! Εδώ, όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, ανοίγει ένα τεράστιο κεφάλαιο, καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί τι είδους απόβλητα είναι αυτά που πέφτουν και πόσο επικίνδυνα είναι για τη δημόσια υγεία.

Αντίστοιχα θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν η εκροή των αποβλήτων προέρχεται από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΒΙΠΕ ή από τον  βιολογικό καθαρισμό που καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανικής περιοχής, γεγονός που επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος…

Η «Π» επικοινώνησε με τον πολιτικό προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνο Παττακό, ο οποίος δεν διέψευσε τις αδιάσειστες πληροφορίες της «Π», τονίζοντας ότι ο Δήμος Ηρακλείου αντιλαμβανόμενος την αγωνία των κατοίκων της περιοχής και στην προσπάθειά του να συνδράμει στη διαλεύκανση της υπόθεσης πραγματοποίησε αυτοψία.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος μας τόνισε, η όλη διαδικασία κινήθηκε με προσωπική εντολή του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση της υπηρεσίας σε μια προσπάθεια να συνδράμει στο έργο της διερεύνησης της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Μάλιστα μετά τους φόβους για τη δημόσια υγεία που εγείρει η τοπική κοινωνία εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχει χρόνος ούτε για αναβολές ούτε για αργοπορία στη διερεύνηση του θέματος το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.

patris.gr