ΚΡΗΤΗ

Εξάρθρωσαν κύκλωμα απατεώνων οι διωκτικές αρχές στο Ηράκλειο

Στα ίχνη κυκλώματος που εξαπατούσε ηλικιωμένους ως επί το πλείστον με τη γνωστή πλέον τακτική της τηλεφωνικής απάτης βρίσκονται οι διωκτικές αρχές.

Μετά από καλά συντονισμένες έρευνες και προσεκτικές κινήσεις, άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου κατάφεραν να συλλάβουν έναν άνδρα, ηλικίας 62 χρόνων, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα, με διεθνείς μάλιστα διασυνδέσεις.

Παράλληλα, στο ίδιο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται άλλοι τρεις αλλοδαποί, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, Βουλγαρικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

Η σπείρα των απατεώνων που σχετίζεται με υποθέσεις τηλεφωνικής απάτης σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, λειτουργούσε με διακριτούς ρόλους και ιεραρχημένη οργάνωση, ενώ ο 62χρονος συλληφθείς είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα των χρημάτων από τα θύματα του κυκλώματος.

Τα μέλη του κυκλώματος εμπλέκονται σε περίπου 200 διαφορετικές περιπτώσεις απάτης, κάποιες από τις οποίες ήταν επιτυχημένες.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Στην ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης επισημαίνονται τα εξής για τη δράση του κυκλώματος:

«Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένων ενεργειών και δράσεων οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθη χθες (21.04.2019) το βράδυ, 62χρονος ημεδαπός, ως ένα από τα μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τρείς αλλοδαποί ως ηγετικά στελέχη, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς διάφορα χρηματικά ποσά.

Από την ενδελεχή έρευνα, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, η οποία ήταν εξειδικευμένη και βασίστηκε στη συνδυαστική μελέτη – ανάλυση δεδομένων και στοιχείων, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 20.02.2019 έως και την 21.04.2019, είχαν διαπράξει 13 απάτες και 4 απόπειρες απάτης σε βάρος ισάριθμων ημεδαπών, αποκομίζοντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 65.670 ευρώ και κοσμήματα των οποίων η αξία δεν είναι δυνατό να προσδιορισθεί. 

Συγκεκριμένα, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Αναλυτικότερα, τηλεφωνούσαν μαζικά και σε ακαθόριστο χρόνο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε τυχαίες σταθερές και κατά περίπτωση κινητές τηλεφωνικές συνδέσεις κατοίκων της περιοχής του Ηρακλείου επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού.

Στη συνέχεια όταν στην τηλεφωνική γραμμή απαντούσαν ηλικιωμένα άτομα, τότε οι δράστες τους προκαλούσαν ιδιαίτερη σύγχυση και φόβο επικαλούμενοι την εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου, σε τροχαίο δυστύχημα και απαιτούσαν χρήματα. Τα εν λόγω χρηματικά ποσά ή κοσμήματα τα παραλάμβανε άλλο μέλος της οργάνωσης.

Η προανάκριση που διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των λοιπών μελών της οργάνωσης.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου».