ΚΡΗΤΗ

Επέκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες που δεν θέλουν το αεροδρόμιο Καστελλίου

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΩΣ ΑΚΡΙΒΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

 

Υπέρ της επέκτασης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” και κατά της δημιουργίας αεροδρομίου στο Καστέλλι, όπου μεταξύ άλλων τα αεροπορικά τέλη θα διαπλασιαστούν τάσσονται οι tour operators σύμφωνα με τον πρόεδρο των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Μιχάλη Βλατάκη.

Με τη συνέντευξη του Μιχάλη Βλατάκη η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση, προβολή και αειφόρο ανάπτυξη της Πεδιάδας εγκαινιάζει μια σειρά συνεντεύξεων από εκπροσώπους τοπικών και κεντρικών φορέων της οικονομίας, του τουρισμού, των μεταφορών, των κατασκευών, της αυτοδιοίκησης κλπ σε σχέση με το σχεδιαζόμενο έργο του νέου αεροδρομίου.

 πρόεδρο των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Μιχάλη Βλατάκη.
Ο κ. Μιχάλης Βλατάκης

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε λόγο για ένα πολύ ακριβό αεροδρόμιο που θα κάνει κακό στον τουρισμό της Κρήτης.

Το υψηλό κόστος κατασκευής, η αύξηση των φόρων αεροδρομίου, η επιμήκυνση του ταξιδιωτικού χρόνου αλλά και τα συνοδά έξοδα μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο είναι παράγοντες που θα επιβαρύνουν το εισιτήριο με προφανείς συνέπειες σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως επισημαίνει ο κ. Βλατάκης.

Αν και ο ίδιος τονίζει πως η Κρήτη χρειάζεται επιτέλους ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, εντούτοις μεταφέρει την ανησυχία και των ξένων tour operators θεωρώντας δεδομένο τον διπλασιασμό των αεροπορικών τελών. «Οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους.

Είναι αυτοί που μας στέλνουν τους τουρίστες στην Κρήτη» αναφέρει ο ίδιος.  Σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, το υπάρχον αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» μπορεί με την αποχώρηση των στρατιωτικών μονάδων να προσφέρει νέες δυνατότητες με την επανεξέταση του σχεδίου για λοξό διάδρομο ενώ, όπως τονίζει και οι tour operators θεωρούν ως ενδεικνυόμενη λύση την επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου έναντι της κατασκευής νέου.

Ζητήματα που επίσης μπορεί να επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα στην Κρήτη είναι, κατά τον κ. Βλατάκη, οι καθυστερήσεις των πτήσεων από τη συλλειτουργία με το διπλανό στρατιωτικό αεροδρόμιο Καστελλίου αλλά και οι πολύ πιθανές αναταράξεις δίπλα στα Λασιθιώτικα Όρη, όπως αναφέρουν οι πιλότοι, κάτι το οποίο δεν αρέσει καθόλου στους ταξιδιώτες.

Τέλος, ο πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων απαντά με σαφήνεια στο ερώτημα αν πρόκειται να ευνοηθεί τουριστικά η περιοχή του Καστελλίου από τη δημιουργία του αεροδρομίου. «Δείτε το προηγούμενο των Σπάτων. Δεν υπάρχει καμία τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Το ίδιο θα γίνει και εδώ»  λέει χαρακτηριστικά.