ΚΡΗΤΗ

Επέστρεψε στον τόπο του μετά από 960 χρόνια ο Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης

Στον τόπο του επέστρεψε μετά από σχεδόν μια χιλιετία ο  Άγιος Κοσμάς ο Ερημίτης και Ομολογητής, ο οποίος ασκήτεψε στα νότια της Κρήτης

Το σκήνωμα του του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη κλάπηκε το 1058 από ενετούς εμπόρους οι οποίοι το μετέφεραν στην Βενετία και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος.

Τα τελευταία χρόνια οι πατέρες της ιεράς μονής Κουδουμά με τις ευλογίες της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, έγιναν προσπάθειες ο Άγιος Κοσμάς να επιστρέψει στη Κρήτη. Προσπάθειες οι οποίες ευοδώθηκαν στις 17 Οκτωβρίου.

Ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα και άλλα κειμήλια επεστράφησαν στη Μονή Κουδουμά με την Εκκλησία της Κρήτης να χαρακτηρίζει ιστορικό το γεγονός και να προχωρά σε εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν έως και το Μάιο του 2019 αρχής γενομένης από αυτό το Σάββατο όπου στην Ιερά Μονή Κουδουμά θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο

Μετά από 960 χρόνια ο  αρχαιότερος γνωστός Ερημίτης Άγιος της Κρήτης,  ὁ Άγιος Κοσμάς ὁ Ομολογητής επιστρέφει στον τόπο του.

Πρόκειται για τον άγιο που έζησε κατά τον 7ο αιώνα μ.Χ. και του οποίου τη μνήμη η εκκλησία της Κρήτης τιμά στις 2 του Σεπτέμβρη.

Ό Άγιος Κοσμάς που ασκήτεψε στα σπήλαια της νότιας Κρήτης εκοιμήθη στις 9 Σεπτεμβρίου του 658 μ.Χ. Τετρακόσια χρόνια μετά το έτος 1058 μ.Χ. βενετοί έμποροι έκλεψαν το λείψανο και το μετέφεραν στην Βενετία όπου και το κατέθεσαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Μείζονος. Εκεί, τοποθετημένο στο παρεκκλήσι του Αγίου Βενεδίκτου, παρέμεινε περιμένοντας ήσυχα την επιστροφή του.

Τα τελευταία χρόνια, οι πατέρες της Ιεράς Μονής Κουδουμά σε συνεργασία με ειδικούς ερευνητές ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της μορφής του Αγίου Κοσμά για την εκκλησία της Κρήτης και κατάφεραν να πείσουν το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαρχείο Βενετίας να επιστρέψει έστω προς το παρόν ένα ικανό μέρος από τα ιερά λείψανα το Αγίου Κοσμά του Ερημίτη.

Για να τιμηθεί κατάλληλα το σπουδαίο αυτό Ιστορικό γεγονός , ἡ Ιερά Σύνοδος της εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε μια σειρά ενεργειών αρχής γενομένης από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου όπου στην Ιερά Μονή Κουδουμᾶ θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο