ΚΡΗΤΗ

Επενδύσεις… φαστ τρακ στον καταυλισμό!

ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΨΟΥΣ 69 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Με τη «βούλα» της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, που ενέκρινε την κατασκευή και λειτουργία ενός καινοτόμου Πολιτιστικού και Εμπορικού Πάρκου Αναψυχής» της «ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.», προχωρά η μεγάλη επένδυση στη δημοτική έκταση την οποία σήμερα καταλαμβάνει ο καταυλισμός της Ν. Αλικαρνασσού, για τη μετακίνηση του οποίου ο Δήμος Ηρακλείου εξακολουθεί να μην έχει βρει λύση.

Θέμα "Π": Επενδύσεις... φαστ τρακ στον καταυλισμό
Το θέμα της “Π” στις 4/8/2017

Μετά και την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής που φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει τα 69 εκ ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επενδυτικού σχήματος  αναμένεται να δημιουργήσει 950 θέσεις εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει προ των ευθυνών του το Δήμο Ηρακλείου, που μέχρι σήμερα εξακολουθεί να μην έχει βρει λύση στο επίμαχο θέμα το οποίο μεταφέρεται από τη μια δημοτική Αρχή στην επόμενη εδώ και δεκαετίες.

Θεωρητικά η προθεσμία που έχει στη διάθεση της η Λότζια για να βρει λύση στο κρίσιμο ζήτημα της μετακίνησης των Ρομά, φτάνει μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ωστόσο πρακτικά μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ένα αποτέλεσμα από το οποίο να προκύπτει αισιοδοξία για τη δρομολόγηση μιας λύσης.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική Αρχή είχε κινηθεί σε διάφορες κατευθύνεις όπως για παράδειγμα σε ένα ακίνητο του Σκαλανίου κ.ά., οι οποίες στην πορεία αποδείχτηκαν αδιέξοδες και έπεσαν στο κενό.

Την ίδια τύχη είχε και η τελευταία συνεδρίαση της άτυπης επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τη μεταφορά των Ρομά, όπου είχε γίνει αναψηλάφηση της θέσης που παλαιότερα επιλεγεί για τη μεταφορά του καταυλισμού όπου είχαν δαπανηθεί και μεγάλα χρηματικά ποσά για τη διαμόρφωση του.

Πρόκειται για την έκταση που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κλειστού στα δύο Αοράκια, όπου στο παρελθόν επενδύθηκαν 540 χιλιάδων  ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για υποδομές αποχέτευσης ύδρευσης ασφαλτικών που υπάρχουν ακόμα, οι οποίες δεν αξιοποιούνται με αποτέλεσμα μια πολύ σοβαρή επένδυση να τινάζεται στον αέρα.

Ωστόσο με δηλώσεις της στην «Π» η κ. Αρχοντάκη τονίζει ότι και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν προβλήματα διαδικαστικά που δεν αφήνουν το περιθώριο να αξιοποιηθεί η λύση αυτή. Η ίδια τονίζει ότι είναι μονόδρομος η αναζήτηση νέου ακινήτου σε ένα χώρο που θα μπορέσει να οργανωθεί σωστά ο καταυλισμός, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στα δομικά προβλήματα και τις παθογένειες τις οποίες αντιμετωπίζει.

Με τα πόδια στην πλάτη τρέχει τώρα η Λότζια που φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την εύρεση ενός κατάλληλου χώρου που θα δώσει διέξοδο στη μετακίνηση των Ρομά σε ένα κατάλληλο χώρο που έχει τις προϋποθέσεις να οργανωθεί και να λειτουργήσει σωστά.