ΕΛΛΑΔΑ

Επισκοπικό Ιωαννίνων: Βρέθηκε βόμβα από την… Τουρκοκρατία!

Συναγερμός σήμανε στο Επισκοπικό Ιωαννίνων, όταν μια συνηθισμένη μετακίνηση χωμάτων στον αύλακα των ομβρίων αποκάλυψε την ύπαρξη μιας βόμβας.

Αν και σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου δεν θεωρείται απίθανο να εντοπιστούν βόμβες ή πυρομαχικά από την εποχή του 1940 ή της μετέπειτα εμφυλιακής περιόδου, η συγκεκριμένη βόμβα προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο μηχανισμός της ήταν πολύ παλαιός.

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες, η κινητοποίηση ήταν άμεση και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θωμάς Τασιούλας κάλεσε την Αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί του Τμήματος Δωδώνης και απέκλεισαν την περιοχή.

Μετά από ώρες αποκαλύφθηκε ο μηχανισμός 

Ο πυροτεχνουργός της αστυνομίας, που έφτασε στο σημείο, μετά από ώρες κατάφερε να αποκαλύψει το σύνολο του μηχανισμού.

Στην συνέχεια ο εκρηκτικός μηχανισμός απομακρύνθηκε από πυροτεχνουργό του Στρατού, σε μία δεύτερη, εξαιρετικά προσεκτική επιχείρηση που έγινε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για έναν εκρηκτικό μηχανισμό –βόμβα- από εμπροσθογεμές πυροβόλο. Η διάμετρος ήταν πάνω από τριάντα εκατοστά.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για ένα απομεινάρι από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μάλιστα προ των μαχών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

vomva_tourkokratia
vomva_tourkokratia1
vomva_tourkokratia2
vomva_tourkokratia3