ΚΡΗΤΗ

“Επωνύμου πορεία” της Καίτης Κουναλάκη

 

 

 

Το βιβλίο της κ. Καίτης Κουναλάκη άνοιξε τα φτερά του και βάλθηκε να κλέψει  λίγο απ’ την ψυχή του αναγνώστη. Αν η ψυχή ξέρει να “βλέπει” μέσα απ’ τις σελίδες, τότε το βιβλίο ζωντανεύει.

Δεν είναι λαογραφική έρευνα, δεν είναι χρονικό, δεν είναι ονοματολόγιο, δεν είναι ιστόρημα. Είναι ένα μεικτό είδος που διαμορφώθηκε στη διαδρομή από το ίδιο το «σώμα» του υλικού.

Ένα τηλεφώνημα στην επέτειο θανάτου του πατέρα της 13/03/2012 στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει αυτή η αναζήτηση που κράτησε πέντε χρόνια! Με πολλούς σταθμούς, πρόσωπα και ιστορίες, η κ. Καίτη Κουναλάκη προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του επωνύμου της.

Η πορεία της αναζήτησης ξεκινά από το 1204 στη Βέροια όπου συναντά τον Νικηφόρο Κουνάλη, έπειτα ταξιδεύει στην περιοχή της Σμύρνης, στη δυτική Πελοπόννησο, στην Κεφαλλονιά, στα χρόνια των Βενετών στην Κρήτη όπου συναντά τον κόμη Κατάλδο Αβονάλες Γκουνάλες, που ήταν φρούραρχος στο φρούριο Bonifacio (η Μονοφατσίου όπως λέγεται σήμερα) με το οικόσημο της οικογένειας.

Μετά στην οθωμανική κατοχή συναντα το επώνυμο σε όλες τις εκδοχές Κουνέλης,   Κουνελάκης, Κουνελές,  Κουνέλλας, Κουναλάκης, Γουναλάκης, Γοναλάκης στην Πάτμο, τη Σκύρο, την Κρήτη, τη Σύμη, τη Σάμο, στην Πελοπόννησο, στον Πόρο Τροιζηνίας, στη Χίο, στη Σύρο, στη Λέσβο, στην Εύβοια, στις Σέρρες και στο Σιδηρόκαστρο, στην Κέρκυρα,  στην Αιτωλοακαρνανία, στην Κω, στη Νάξο, στην Ερυθραία Ιωνίας, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στον Καναδά, αλλά και στην Ευρώπη (Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ουγγαρία), στην Αίγυπτο, και στην Βραζιλία. Η πορεία τελειώνει μέχρι τις μέρες μας.

Το ιστορικό χρονικό της εργασίας συμπορεύεται με τα ονόματα που συναντούσε κατά την πορεία των αιώνων που ερευνούσε και έτσι παίρνουμε μια καλύτερη εικόνα της εποχής και της ζωής των κατοίκων και των συνεπωνύμων .

Ένα βιβλίο  662 σελίδων, που μας ταξιδεύει μαγικά  στο χρόνο με γλαφυρή γραφή, ευκολοδιάβαστο παρά τις τόσες σελίδες του , που κάθε αναγνώστης, που αναζητά την ιστορική αλήθεια,  την αμεροληψία, την αντικειμενικότητα, θα πρέπει να το έχει στην βιβλιοθήκη του.