ΚΡΗΤΗ

ΕΡΕΥΝΑ: Οι πολίτες μιλούν για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Έρευνα με θέμα «Το πολιτικό τοπίο σήμερα. Κρίσεις των πολιτών για Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση» διενέργησε το Εργαστήριο  Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστήμιου Κρήτης με διευθυντή τον καθηγητή Βασίλη Δαφέρμο. Η εφημερίδα μας παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τα αποτελέσματα για το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο στην εκτίμηση των Ελλήνων Πολίτων. Πρόκειται για το πρώτο μέρος της έρευνας. Θα ακολουθήσει και δεύτερο.

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Διευθυντής: Καθηγητής Βασίλης Δαφέρμος,

Συνεργάτες-Μέλη Εργαστηρίου:

 • Σφακιανάκης Θοδωρής, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Μαρκάκη Ειρήνη, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Γιαννούλης Ελευθέριος, φοιτητής Φυσικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Το πολιτικό τοπίο σήμερα. Κρίσεις των πολιτών για Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το Εργαστήριο  Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Π.Κ. διενήργησε πολιτική σφυγμομέτρηση, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Κοινωνικής Στατιστικής, και για καθαρά επιστημονικούς λόγους, με σκοπό να καταγράψει τις παραμέτρους που συνθέτουν το πολιτικό τοπίο σήμερα. Η Μέτρηση αυτή, όπως και όλες μας οι Μετρήσεις, είναι πάντα, χωρίς ανάθεση.  Και πάντα επιθυμούμε, να δώσουμε στοιχεία στην κοινή γνώμη, με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, χωρίς πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Στην Έρευνα έλαβαν μέρος 56 Δειγματολήπτες/Φοιτητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, 2 Διδακτορικοί και  ένας Προπτυχιακός Φοιτητής.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: Πανελλαδικό δείγμα 2228άτομων.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: Όλοι οι πολίτες της Ελληνικής επικράτειας από 17 χρονών και άνω.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Τυχαία στρωματοποιημένηΔειγματοληψία, με στρώμα την Περιφέρεια,με χρήση quota(ποσόστωση), τηλεφωνικών συνεντεύξεων από σταθερό ή κινητό αδιακρίτως (randomsampling), από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΟΤΕ.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: 11-11-19 έως 13-11-19.

ΣΦΑΛΜΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: μικρότερο του 1%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι της τάξης του  27,1 % και έχει την εξής κατανομή:

(α) 7,9 % των πολιτών δήλωσαν στην Ερευνά μας ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν καθόλου

(β)  4,2% των πολιτών  δήλωσαν ότι θα ρίξουν λευκό ή άκυρο

(γ) 15 % των πολιτών αρνήθηκαν να μας πουν το Κόμμα της προτίμησής τους.

 

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ της ΕΡΕΥΝΑΣ

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q1.

Q1. Γενικά,τι εικόνα έχετε αποκομίσει ως τώρα, από τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

 

Παρατηρήσεις

 • Όπως, πολύ καθαρά, απεικονίζεται στο Σχ. Q1, η γενική εικόνα που έχουν οι πολίτες της χώρας για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ καλή, αφού σχεδόν το 60 % τη χαρακτηρίζει θετική ή ιδιαίτερα θετική, ενώ ένα συγκριτικά μικρότερο ποσοστό της τάξης του 27,47 % τη χαρακτηρίζει αρνητική ή ιδιαίτερα αρνητική. Στο ίδιο Σχ. Q1 παρατηρούμε ότι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 12,54 % αρνείται να μιλήσει για τα ως τώρα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης.
 • Μεγάλο τμήμα από αυτό το ποσοστό επιδοκιμασίας,συμπληρώνει : ‘Είναι ανέλπιστο αυτό που είδαμε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χαίρεσαι να κοιτάζεις τα στελέχη της όταν βγαίνουν στην τηλεόραση: Σοβαρός, μεστός πολιτικός λόγος, προσεκτικά, καλά προετοιμασμένα και μελετημένα βήματα (βλ. περίπτωση Εξαρχείων, Καταλήψεις στο κέντρο της Αθήνας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χειρισμός του προβλήματος της ΔΕΗκτλ), καθημερινή δουλειά, χαμηλούς τόνους, και με έκδηλη αγωνία να σωθεί η πατρίδα. Να μην ξαναγυρίσουμε στη μιζέρια της κρίσης και την υπανάπτυξη’.
 • Στην Έρευνα που κάναμε, ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησε το γεγονός ότι οι πολίτες σε εντυπωσιακά μεγάλα ποσοστά, από κάθε μέρος του πολιτικού φάσματος, ήθελαν να μιλήσουν για τη νέα Κυβέρνηση της χώρας και να εκφράσουν την απορία τους πως μια συντηρητική Κυβέρνηση διαθέτει πολύ προοδευτικότερες θέσεις από εκείνες των Κομμάτων της Αριστεράς. Αναφέρουμε, επί λέξει τα λόγια ενός 57χρονου πολίτη από την Αττική: «Εγώ παιδιά μου δεξιός δεν είμαι, αλλά θα το πω το δίκιο, με πνίγει… Ο Μητσοτάκης είναι πολύ πιο προοδευτικός και σοβαρός από αυτούς που εγώ ψήφισα 4 φορές και θεωρούσα σωτήρες της πατρίδας…Στη μεσαία τάξη ανήκω. Μας διέλυσε ο Τσίπρας… Κι από πάνω, βγαίνει τώρα και μας λέει, αμετανόητος, ότι ευημερούσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ …».
 • Παραθέτουμε ακόμη, χωρίς να αλλάξουμε ούτε μια λέξη, τα λόγια ενός 60χρονου Πανεπιστημιακού από τη Θεσσαλονίκη:« Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμιά μελέτη χωρίς καμμιά προετοιμασία, χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ, κουβάλησε στο Πανεπιστήμιο και έκανε Καθηγητές, στρατιές αγγραμμάτων που δεν είχαν κανένα επιστημονικό προσόν. Απλά ήταν προσκείμενοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον μετέτρεψε μέσα σε μια νύκτα τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ χωρίς να έχει κανένα συνταγματικό ή νομικό δικαίωμα. Πρόοδος είναι αυτό ή οπισθοδρόμηση; Ο Μητσοτάκης θέλει μη κρατικά πανεπιστήμια, και καλά κάνει. Η Κύπρος έχει τέτοια Πανεπιστήμια εδώ και πολλά χρόνια και σπουδάζουν σε αυτά και πολλοί Έλληνες…. Και φθάνει στην Κύπρο άφθονο το ξένο συνάλλαγμα… Και ανθούν τα Πανεπιστήμια εκεί, ενώ τα Ελληνικά, εδώ, μαραζώνουν».
 • « Μα τώρα εσύ το περίμενες αυτό; Δεξιός, δεξιότατος είναι ο Μητσοτάκης… Αλλά εμένα τι με νοιάζει; Ρε δεν πάνε στην οργή οι ιδεολογίες λέω εγώ; Τι μας προσέφεραν τόσο καιρό; Το μαγαζί που λέγεται Ελλάδα πρέπει να συγυρίσουμε… Μου φαίνεται ότι καλά ξεκίνησε ο Μητσοτάκης να καθαρίζει το στάβλο του Αυγείου… Προσωπικά κοντεύω να πάθω νευρικό κλονισμό… Αυτά που περιμένω να λέει η Αριστερά, ακούω να τα λέει ο Μητσοτάκης…! Κι η Αριστερά τι νομίζετε ότι λέει; Τρέλες, ασυναρτησίες εκτός τόπου και χρόνου…», μας δήλωσε με οργή εκπρόσωπος της γενιάς του Πολυτεχνείου, που μας είπε επίσης , αν θέλουμε, να πούμε και το όνομά του…

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q2.

Q2.Πριν αναλάβει την εξουσία, πιστεύετε ότι είχε προετοιμαστεί να κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ;

Παρατηρήσεις

 • Από το Σχ. Q2 γίνεται σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτωμένων, περίπου 7 στους δέκα, πιστεύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καλά προετοιμασμένος για να κυβερνήσει. Και προσθέτουν αμέσως ότι αυτό είναι πρωτόγνωρο. Ας αφήσουμε όμως του πολίτες να μιλήσουν. Συγκεκριμένα οι πολίτες μας είπαν:
 • «Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό στην πολιτική ιστορία του τόπου. Όλοι ζητούν λευκή ψήφο για να κυβερνήσουν. Και υπόσχονται στους πάντες τα πάντα. Ο Μητσοτάκης δεν το έκανε αυτό. Κατέβηκε στο λαό και δεν χάιδεψε κανενός τα αυτιά. Σε καμιά κοινωνική ομάδα. Είπε και έκανε αυτά που υποσχέθηκε. Μετρημένες κουβέντες. Σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του στο Κόμμα, αλλά και με όλους τους υποψήφιους πρωθυπουργούς των τελευταίων 40 ετών», μας είπε συνταξιούχος από την Εύβοια.
 • «Φαίνεται να βρήκε από πολύ νωρίς, πριν καν γίνει αρχηγός της ΝΔ, συνεργάτες νέους, μορφωμένους  και άξιους. Διαφορετικά δεν εξηγείται. Αυτά είναι πρωτόγνωρα φαινόμενα στην πολιτική ζωή του τόπου. Μπράβο στο νεαρό Μητσοτάκη…», δήλωσε στην Έρευνά μας νοικοκυρά από το Χαλάνδρι.

 

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q3.

Q3.  Κατά τη γνώμη σας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την πολιτική ικανότητα να οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή ;

Παρατηρήσεις

 • Με ενάργεια στο Σχ. Q3 φαίνεται ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες, για την ακρίβεια το 56,8 %, πιστώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηριστικά ανερχόμενου ηγέτη, ικανού να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα χρόνια που μας έρχονται. Η Ελληνική κοινωνία, όπως τουλάχιστον έδειξαν  οι τελευταίες έρευνες του Εργαστηρίου μας, αργά αλλά σταθερά φαίνεται να θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασισμένο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να προβεί σε βαθιές τομές στην υγεία, στην Εκπαίδευση και στην οικονομία του τόπου. Οπωσδήποτε του αναγνωρίζει το πολιτικό προβάδισμα, έναντι όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών, τη θέληση και την ικανότητα, μα και το κουράγιο να συγκρουστεί με ομάδες συμφερόντων προς όφελος της κοινωνίας.
 • Και πάλι θα δώσουμε το λόγο στους ερωτώμενους πολίτες:
 • «Τον βλέπω να ταξιδεύει στο εξωτερικό, να πηγαίνει στην Κίνα, στη Ρωσία, και σε άλλες χώρες, να κλείνει εμπορικές συμφωνίες, να δίνει μάχεςγια τα Ελληνικά προϊόντα, να πασχίζει για την ανάπτυξη… Αυτό εμένα μου φτάνει… Δεν τον ψήφισα, αλλά τον ψηφίσω την επόμενη φορά..», μας είπε συνταξιούχος δασκάλα από τη Βέροια.
 • « Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τραβά τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία προς το κέντρο. Διεκδικούν, κι αυτός κι ο Αλέξης Τσίπρας το ζωτικό πολιτικό χώρο του κέντρου. Και να θυμάσαι, θα του βγει το εγχείρημα…Μου είναι δύσκολο να φανταστώ τον Τσίπρα κεντρώο. Δεν του πάει εδώ που τα λέμε…».

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q4.

Q4. Γενικά, θεωρείτε εποικοδομητική και υπεύθυνη την αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Παρατηρήσεις

 • Όπως, εύκολα, μπορεί να παρατηρήσει κανείς, στη θέα του Σχ. Q4, το στρατόπεδο του ‘ΟΧΙ’ είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο του στρατοπέδου του ‘ΝΑΙ’. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Η κοινωνία, όπως έδειξαν πολλές έρευνες της τελευταίας περιόδου, δεν θεωρεί εποικοδομητική και υπεύθυνη τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 73,9 %, δηλ. σχεδόν 3 στους 4 Έλληνες ψηφοφόρους, φαίνεται να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστος σε αυτά που λέει και κάνει, ότι έχει ζαλιστεί από την πολιτική επίθεση της Κυβέρνησης, ότι ‘τρεις λαλούν και δυο χορεύουν’, αναφορικά με την αντιπολιτευτική του τακτική.Το τελευταίο στοιχείο (‘τρείς λαλούν και δύο χορεύουν’), που αναφέρεται στον πολιτικό κατακερματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά μας ολοζώντανο. [Βλ. ‘Ομάδα των Μπανιάδων’, Ομάδα των 53+, Ομάδα των υποστηρικτών του Προέδρου, Πασοκογενείς, και λοιπές Ομάδες από το ατέρμονο πολιτικό μωσαϊκό των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ].
 • Αντίθετα, στο ίδιο γράφημα του Σχ. Q4, αποκαλύπτεται ότι, το πολιτικό λάδι στο καντήλι του ΣΥΡΙΖΑ λιγοστεύει. Το 31,5 % που έλαβε στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, έχει κατέβει στο 20%, όπως θα δούμε και παρακάτω. Το στοιχείο θα διασταυρωθεί με άλλα στοιχεία της Έρευνας.
 • Ας εστιάσουμε πάλι την προσοχή μας στο Σχ. Q4. Στην πρώτη του στήλη, τη στήλη του ‘ΟΧΙ’, αναγράφεται ποσοστό 47,35 % . Σχεδόν ταυτίζεται με την τρίτη στήλη, τη στήλη των θετικών γνωμώνγια τα ως τώρα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο Σχ. Q (Η παρούσα Έρευνα, αναμφίβολα έχει στατιστική υγεία και συνοχή).
 • Ας μείνουμε για λίγο ακόμη στο ίδιο σχήμα (Σχ.Q4). Μόνο ένα 5,75 % των πολιτών δεν απασχολείται με τα τεκταινόμενα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολιτικός αυτός σχηματισμός παρά τη σοβαρή του συρρίκνωσή, παραμένει ζωντανός.

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Q5.

Q5.   Κατ’ εσάς, η πτώση της Κυβερνήσεως Σαμαρά στο τέλος του 2014 ιστορικά ήταν:

Παρατηρήσεις

 • Στο γράφημα του Σχ. Q5 περίτρανα αποδεικνύεται ότι υπάρχει υπέρμετρος πολιτικός φανατισμός, που δηλητηριάζει την πολιτική μας ζωή. Ο Νίκος Βούτσης, ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Πρόεδρος της Βουλής, και στενά προκείμενος στον Πρόεδρο Τσίπρα, πρόσφατα έχει δηλώσει: «Δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε το 2015 …». Μολαταύτα, τα κολονάκια ‘ορθή πολιτική επιλογή’ και ‘άριστη πολιτική επιλογή’, στο Σχ. Q5, αθροίζουν 35,4 %. Έτσι σήμερα, ενώ ηεπίσημη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφαίνεται εμμέσως πλην σαφώς ότι ‘ήταν λάθος μας να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση Σαμαρά’, το παθιασμένο πολιτικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα, υποδέχεταιτο ιστορικό αυτό σφάλμα, με απύθμενο εκδικητικό μένος, και αλαλαγμούς.[το είδαμε αυτό πολύ καθαρά στη Δειγματοληψία μας].

 

Οι συγγραφείς του άρθρου

Δαφέρμος Βασίλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης

Σφακιανάκης Θοδωρής, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Μαρκάκη Ειρήνη, υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης

Γιαννούλης Ελευθέριος, φοιτητής Φυσικού Τμήματος Πανεπιστημίου Κρήτης  

 

Την επόμενη εβδομάδα το Β’ μέρος της έρευνας

 • Κρίνετε ικανοποιητικό το βηματισμό της Κυβέρνησης στο πεδίο της Οικονομίας
 • Αισθάνεστε, ως πολίτης μεγαλύτερη ασφάλεια ύστερα από τα μέτρα Χρυσοχοϊδη;
 • Πόσο πιθανή θεωρείτε την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;
 • Αν είχαμε εκλογές την Κυριακή, ποιο Κόμμα είναι πιθανό ότι θα ψηφίζατε;

Κράτα το

Κοινή χρήση