ΚΡΗΤΗ

“Εσείς μείνετε σπίτι και εμείς μένουμε εδώ για εσάς”

Εβδομάδες τώρα καθημερινά βλέπουμε να φεύγουν χιλιάδες  συνάνθρωποί μας αβοήθητοι από τον κορωνοΐό ( covid19) και συστήματα   υγείας προηγμένων χωρών να μην μπορούν να τους  βοηθήσουν.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Ηλίας Σαμιώτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: 

“7η  Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, μια μέρα που περνούσε απαρατήρητη. Στις μέρες μας, όμως η σημερινή μέρα έχει ιδιαίτερη αξία τόσο για την χώρα μας, την Ευρώπη όσο και για τον πλανήτη γενικότερα. Όλοι βρίσκονται στο έλεος μιας πανδημίας που μπορεί να αποδειχτεί  η μεγαλύτερη του αιώνα μας.

Εβδομάδες τώρα καθημερινά βλέπουμε να φεύγουν χιλιάδες  συνάνθρωποί μας αβοήθητοι από τον κορωνοΐό ( covid19) και συστήματα   υγείας προηγμένων χωρών να μην μπορούν να τους  βοηθήσουν.

Ευτυχώς στη χώρα μας  δε συμβαίνει  αυτό, εξαιτίας των έγκαιρων και αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης  που πήραμε. Καταφέραμε να επιβραδύνουμε την πανδημία και να  ελέγξουμε όσο είναι  δυνατό καλύτερα  την κατάσταση. Η επιβράδυνση όμως δεν είναι αρκετή για να νικήσουμε  την πανδημία, αν πίσω από αυτή δεν υπάρχει  ένα δημόσιο σύστημα υγείας καλά στελεχωμένο, εξοπλισμένο και επαρκώς οργανωμένο  που θα βοηθήσει τους συμπολίτες μάς  να είναι  ξανά όλοι παρόντες στις καθημερινές τους  δραστηριότητες στο τέλος αυτής της πανδημίας.

7 Απριλίου Παγκόσμια ημέρα  υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας μαζί με τους πολίτες διεκδικούν και απαιτούν ένα δημόσιο σύστημα υγείας επαρκώς στελεχωμένο με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Επίσης όλοι  μαζί διεκδικούμε και απαιτούμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα και υλικά. Θα ήθελα  να  κάνω  εδώ εδική αναφορά στην επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας  των υγειονομικών, διότι καθημερινά βλέπουμε  υγειονομικούς να βρίσκονται  θετικοί στον ιό  όπως  επίσης καθημερινά αρκετοί από εμάς μπαίνουν σε καραντίνα με αποτέλεσμα αφενός να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή τους αφετέρου να λείπουν από το σύστημα αυτές τις δύσκολες ώρες. Πρέπει φυσικά  να υπάρχουν αποθέματα σε υλικά ατομικής προστασίας, επίσης, στη καθημερινή πληροφόρηση  για τα  δεδομένα της πανδημίας καλό θα ήταν  να έχουμε και μια καλύτερη εικόνα για την κλινική εικόνα  αυτών των συναδέλφων.  .

Τέλος, διεκδικούμε και απαιτούμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας σωστά οργανωμένο με σύγχρονες υποδομές,  με αρκετές κλίνες ΜΕΘ  λειτουργικές οι οποίες αν δεν επαρκούν στη φάση της πανδημίας, τα κενά που τυχόν παρουσιαστούν  να καλυφθούν από  κλίνες του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά τους  ήρωες με τις  πράσινες και άσπρες μπλούζες, τους ήρωες πίσω από τις μάσκες, αυτοί  είμαστε όλοι εμείς. Επαγγελματίες υγείας, δημόσιοι  λειτουργοί πού για το λειτούργημα μας  θα πρέπει να αμειβόμαστε  επαρκώς και χωρίς καθυστερήσεις  και όχι  επιδοματικά ανάλογα με τις συγκυρίες .

Μένουμε σπίτι

Εσείς μείνετε σπίτι για εμάς και εμείς  μένουμε εδώ για εσάς”