ΚΡΗΤΗ

Ετοιμάζεται και δεύτερη μονάδα αφαλάτωσης στον Αλμυρό

Την εξέλιξη των εργασιών στην κατασκευή των δικτύων της νέας, δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης του Αλμυρού Ποταμού είχε την ευκαιρία να δει από κοντά ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Άρη Σαλούστρο κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 1.247.794,13 ευρώ, ένα έργο με το οποίο – σε συνδυασμό με την κατασκευή και της νέας, δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης που θα καλύψει την ευρύτερη περιοχή από το Γάζι μέχρι την Αγία Πελαγία – η δημοτική Αρχή θωρακίζει το Μαλεβίζι από το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Η δεύτερη αυτή μονάδα αφαλάτωσης θα υδροδοτήσει το Γάζι, το Παλαιόκαστρο, το Μαδέ, τη Λυγαριά και την Αγία Πελαγία και θα είναι δυναμικότητας 3.000 κυβικών μέτρων καθημερινά. Το έργο έχει προϋπολογισμό κατασκευής και λειτουργίας για 5 χρόνια 1.762.000 ευρώ, η δημοπράτησή του έγινε με διεθνή διαγωνισμό και με τη χρήση της εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και περιλαμβάνει την κατασκευή της μονάδας προεπεξεργασίας, της μονάδας επεξεργασίας, τα αντλιοστάσια και δυο δεξαμενές 1.000 και 200 κυβικών.

Η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στον χώρο που λειτουργεί ήδη από το 2014 η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης που δίνει καθημερινά 2.500 κυβικά νερού σε περιοχές του Γαζίου και της Ροδιάς. Ο δε χρόνος κατασκευής της είναι 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στον Δήμο μας, χάρη στο θαύμα της φύσης, τον Αλμυρό Ποταμό και τις ενέργειες που μέσω της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. έχουμε κάνει, καταφέραμε και λύσαμε το πρόβλημα της λειψυδρίας.

Λειτουργήσαμε το 2014 την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης η οποία προσφέρει καθημερινά 2.500 κυβικά πόσιμου νερού στις περιοχές του Γαζίου και της Ροδιάς και τώρα με τη δεύτερη μονάδα, προσθέτουμε επιπλέον 3.000 κυβικά πόσιμου νερού ημερησίως.

Έχουμε δηλαδή συνολικά 5.500 κυβικά καθημερινά και καλύπτουμε με νερό αρίστης ποιότητας όλους τους οικισμούς από το Γάζι μέχρι και την Αγία Πελαγία, με τον πλέον οικονομικό και ασφαλή τρόπο».

Το έργο των νέων δικτύων χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και από ιδίους πόρους της Δ.Ε.Υ.Α. Μαλεβιζίου.